Армения може да използва Искандер в Карабах

29 септември 2020-Нюз Фронт.

Въоръжените сили на Армения могат да използват ракетната система «Искандер», ако Турция използва самолети F-16 в Нагорни Карабах. Това заяви арменският посланик в Русия Вардан Тоганян.
Дипломатът поясни още, че „до момента използваните системи за ПВО са достатъчни за елиминиране на турските безпилотни летателни апарати“.

„Военното ръководство многократно е заявявало, че ако дамоклов меч под формата на турски F-16 надвисне над народа на Нагорни Карабах, ще бъдат взети всички мерки, включително Искандер. Тоест арменските въоръжени сили ще трябва да използват целия си арсенал, за да осигурят сигурност “, добави Тоганян.

Армения може да използва Искандер в Карабах

 

Припомняме, че през 2016 година Армения стана първата държава, където беше доставен този оперативно-тактически комплекс.

По-рано представителят на арменското министерство на отбраната Артсрун Ованесян отбеляза, че при необходимост Ереван може да използва Искандер, а Баку в отговор обеща да подготви „адекватен отговор“.

Въпреки това подобно развитие на ситуацията е малко вероятно, тъй като би означавало открито влизане на Турция в пълномащабен военен конфликт. Освен това се съобщава, че Армения не е подала молба за ОДКС след изострянето на ситуацията в Карабах.

Продължаваме да следим темата, очаквайте подробности в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...