Турция прехвърли около 4000 бойци от Северна Сирия в Азербайджан: посланик на Армения в Русия

28 септември 2020-Нюз Фронт.

Военната операция на Азербайджан в Карабах е насочена към «принуждаване на Армения към мир», заяви помощникът на президента на Азербайджан Хикмет Хаджиев.

Турция прехвърля въоръжени бойци от про-турски терористични групировки в Сирия за да подсилят военната агресия на Азербайджан срещу Армения. Това поведение на Турция застрашава сигурността в региона.

Турция прехвърли около 4000 бойци от Северна Сирия в Азербайджан: посланик на Армения в Русия

Посланикът на Армения в Русия заяви пред РИА, че въоръжените бойци от Сирия, прехвърлени от Турция вече участват в бойните действия в Карабах.

 

По инициатива на арменската страна президентът на Русия Владимир Путин проведе телефонен разговор с министър-председателя на Република Армения Никол Пашинян, съобщиха от Кремъл на 27 септември.

В хода на разговора беше обсъдено рязкото влошаване на ситуацията в зоната на конфликта в Нагорни Карабах.

Руската страна изрази сериозна загриженост от възобновяването на мащабни въоръжени сблъсъци.
Беше отбелязано, че сега е важно да се положат всички необходими усилия, за да се предотврати по-нататъшната ескалация на конфронтацията и най-важното-да се прекратят военните действия.

В обръщение към нацията премиерът на Армения Никол Пашинян се обърна с призив към международната общност.

Призовавам международната общност да използва всичките си лостове за влияние, за да възпре всяка възможна намеса от страна на Турция, която окончателно ще дестабилизира ситуацията в региона.
Агресивното поведение на Турция, което беше особено опасно по време на юлските събития и продължава и днес, е обект на сериозно безпокойство.
Запазването на такава опасна позиция от страна на Турция е изпълнено с най-опустошителните последици за Южен Кавказ и съседните региони.
Международната общност трябва да работи заедно, за да предотврати опасно развитие и да предпази региона от всякакви опити за дестабилизация.

 

Продължаваме да следим обстановката и да ви информираме. Оаквайте подробности в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...