Русия за последен път спасява Лукашенко

Ако Александър Лукашенко продължи многовекторната си политика и доведе ситуацията в Беларус до това, че да се наложи Русия да изпрати войски, Москва ще поеме отговорността за вкарването в ред на тази страна.

Русия за последен път спасява Лукашенко

Това сподели политологът Ростислав Ищенко.

„Ако Лукашенко продължи да се опитва да „поддържа баланс“ между Вашингтон и Москва, тогава Русия ще откаже да носи отговорност за Беларус.

Ако на клетката с мечката виси табелка „не се качвайте в клетката”, а вие се набутате вътре, тогава администрацията на зоологическата градина не носи отговорност за това, че мечката ще ви отхапе главата — там виси табелка.

А ако ситуацията в Беларус се наложи да бъде стабилизирана с помощта на руските въоръжени сили, то тогава Русия ще поеме отговорността за ситуацията в Беларус, а не за да съхрани властта на Лукашенко.

Защото, ако ако стабилостта в Беларус може да се запази само с помощта на руските Въоръжени сили, то тогава Лукашенко вече е изгубил страната.

Тогава Русия ще се опита да организира в Беларус обществен консенсус.

Без съмнение с участието на Лукашенко, защото той е сериозен играч в беларуската политика, но тогава вече не само с него, а и с всички останали белоруски политически сили ще се наложи да се формира нов формат на беларуското общество», каза той.

Ако Александър Лукашенко продължи многовекторната си политика и доведе ситуацията в Беларус до това, че Русия да се наложи да изпрати войски, Москва ще поеме отговорността за подреждането на нещата в тази страна.

Защото, ако руските въоръжени сили или дори само руската полиция бъдат принудени да (навлязат) на територията на Беларус, това означава, че Лукашенко вече е загубил властта, че болшинството от белоруския народ са против него, че дори силите за сигурност не са му верни. Защото сега виждаме напълно добре, че на него му е достатъчна опората на силоваците».

Президентът на Руската федерация каза, че няма да изоставим Беларус. Ако сме поели отговорността, тя ще трябва да бъде понесена докрай.

А ако на Лукашенко дори ушите му се развяват от щастие,  тогава той ще трябва да дойде и да помогне на беларусите да останат нормално общество, а не да тръгнат по пътя на Украйна“, добави експертът.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...