Русия: ПРО на САЩ е безсилна пред «Авангард»

Американската противоракетна отбрана няма да може да прихване ракетите от комплекса «Авангард», тъй като блока се отблъсква от плътните слоеве на атмосферата и е способен да маневрира, заяви руският вицепремиер Юрий Борисов.

Русия: ПРО на САЩ е безсилна пред "Авангард"

Той призна, че в бъдеще някои страни ще създадат средства за противодействие на «Авангард» с помощта на лазерни технологии и електромагнитни импулси, но всичко това все още е най-вече от областта на теорията, отколкото на практиката.

Руската ракета «Авангард» е сериозно предизвикателство за САЩ. Според военния експерт Питър Сучиу в статия за The National Interest е почти невъзможно да се прихване такава ракета.

National Interest видя в руската ракета "Авангард" сериозно предизвикателство за САЩ

Ракетите «Авангард» са способни да пътуват със скорост 27 пъти по-голяма от скоростта на звука. Възможността за маневриране прави почти невъзможно предсказването на траекторията на полета. Това гарантира неуязвимостта на ракетата за противовъздушна отбрана и балистичните ракети“, се казва в статията.

Експертът отбелязва, че американската система за ПРО е фокусирана върху няколко вида ракети, произведени от КНДР.

Експертът обаче отбелязва, че американската ракета, която преди това беше обявена от американския президент Доналд Тръмп, ще действа като противовес на Авангард.

Освен това САЩ продължават да разработват оръжия, които биха могли да се възприемат като възпиращ фактор срещу използването на Авангард и други, пише Сучиу.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Русия е създала своите хиперзвукови оръжия благодарение на информация, получена от администрацията на Обама. Освен това главата на Белия дом за пореден път говори за лидерски оръжия на Съединените щати, които, според него, не притежава никой.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...