Макрон призова Лукашенко доброволно да напусне поста президент


Френският президент Еманюел Макрон счита, че Александър Лукашенко трябва доброволно да напусне поста президент на Беларус. За това пише вестник Le Journal du Dimanche.

Макрон призова Лукашенко доброволно да напусне поста президент

„Това е криза на властта, на авторитарно правителство, което не може да приеме логиката на демокрацията и се опитва да се задържи със сила. Очевидно е, че Лукашенко трябва да напусне“, цитира изданието Макрон.

Президентът на Франция отбеляза, че се възхищава на смелостта на беларусите, участващи в протестите, особено на жените.

Позицията на редица европейски държави, които не признаха Александър Лукашенко за президент на Беларус, няма да окаже влияние върху руско-беларуските отношения. Това заяви прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, отговаряйки на въпроси на журналисти.

Кремъл: Русия и Беларус са суверенни държави, позицията на Европа за Лукашенко не ни интересува

„Ние, разбира се, не приветстваме подобни решения (за непризнаването на Лукашенко, бел.ред.), които бяха приети в редица европейски държави. Вярваме, че тези решения противоречат на международното право като цяло“, каза той.

Както отбеляза говорителят на Кремъл, тези решения «не допринасят за развитието на диалога» и са «непряка намеса във вътрешните работи».

„Такива решения определено ще забавят и ще усложнят диалога между тези държави и Беларус. Във всеки случай тези решения и позицията на редица европейски държави по отношение на Лукашенко по никакъв начин не могат да повлияят на сегашното състояние и перспективите за по-нататъшното развитие на руско-беларуските отношения“, добави Песков.

Според него и Беларус, и Русия са суверенни държави, които изграждат отношенията си «без да поглеждат към други държави».

На 23 септември се състоя тържествената инаугурация на Лукашенко, така той официално встъпи в длъжност като президент на Беларус.

След това редица държави обявиха нелегитимността на Лукашенко, включително Германия, Словакия, Естония, Латвия и Чехия.

Както отбеляза ръководителят на дипломацията на ЕС Жосеп Борел, встъпването в длъжност на Лукашенко няма «достатъчна демократична легитимност».

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...