Германия: Европа и САЩ трябва заедно да се изправят пред «нова Студена война с Китай»

Европа и САЩ трябва заедно да се изправят пред «нова Студена война с Китай», без значение кой ще спечели Белия дом през ноември. Това призова в интервю за АФП Петер Байер, координатор за отношенията със САЩ и Канада от правителството на Германия.

Германия: Европа и САЩ трябва заедно да се изправят пред "нова Студена война с Китай"

Пет седмици преди президентските избори в САЩ Байер е убеден, че има повече общи интереси от различия.

«Рамо до рамо Европа и САЩ трябва да се изправят пред огромното предизвикателство Китай», подчерта той.

«Новата Студена война между САЩ и Китай вече започна и ще определи този век», категоричен Байер.

След четири години на чести търкания между Доналд Тръмп и Ангела Меркел по редица въпроси, включително за Иран, търговията, НАТО и климата, Байер отбеляза, че не е тайна, че Германия по-лесно ще работи с Джо Байдън.

«Аз съм последният човек, който е толкова наивен да каже: «Ако Байдън спечели, всичко ще бъде супер, началото на златен век». Спорните въпроси няма да бъдат разрешени веднага, но с Байдън трансатлантическото партньорство отново ще бъде по-благоразумно и надеждно», смята германският координатор.

По думите му американците и европейците имат «подобни, понякога идентични интереси» по отношение на Китай и Иран.

Той смята, че преизбиране на Тръмп няма да доведе до разрив в Запада, тъй като се поддържа близко сътрудничество с членове на Конгреса и много американски щати.

Той припомни, че десетилетия сътрудничество след Втората световна война е основано на «по общо мнение на стари ценности» като «свобода и демокрация, мир и просперитет».

Струва си да се припомни, че американците ни научиха на тези ценности и ние все още сме им благодарни, отбеляза германският политик. Но според него това е в контраст с китайската система, която е белязана от диктатура, липса на медийна свобода и човешки права, дигитално следене, потискане на уйгурите, Хонконг, замърсяване на околната среда и други.

По думите му младите германци проявяват по-малък интерес към американската поп култура, Австралия, Канада и части от Азия са по-привлекателни за младите в момента, News.bg.

Коментари:

Зареждане ...