Държавният департамент на САЩ осъди ескалацията в Нагорни Карабах

28 септември 2020-Нюз Фронт.

Насилието между Армения и Азербайджан трябва да бъде спряно незабавно и двете страни следва да избягват «безполезна реторика» и действия, които изострят напрежението, заяви заместник-държавният секретар на САЩ Стивън Биган.

Съединените щати категорично осъждат ескалацията на конфликта между Армения и Азербайджан в Нагорни Карабах, се посочва в изявление, публикувано на уебсайта на Държавния департамент.

Държавният департамент на САЩ осъди ескалацията в Нагорни Карабах

(Стивън Биган, снимка: Reuters)

Заместник-държавният секретар Стивън Биган се обади на азербайджанския външен министър Джейхун Байрамов и на арменския външен министър Зохраб Мнацакян и призова двете страни незабавно да прекратят насилието, заявиха от ведомството.

Властите в двете републики следва да използват съществуващите горещи линии за връзка, за да предотвратят по-нататъшната ескалация и „да избягват безполезна реторика и действия, които допълнително изострят напрежението на места“, се казва в изявлението.

Освен това Държавният департамент посочи, че Съединените щати призовават всички страни да възобновят работата с Минската група на ОССЕ по проблема с Карабах и декларират готовността си да помогнат на страните в намирането на мирно и трайно решение на конфликта.

Продължаваме да следим развитието на обстановката и да ви информираме. Очаквайте подробности.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...