Български офис на СЗО: Внушиха ви, че мерките се въвеждат, за да се изземват права, но не е така

Ръководителят на българския офис на Световната здравна организация (СЗО) доц. Михаил Околийски очаква да има адекватна комуникация на риска от заразяване с коронавирус с връщането на брифингите на Националния оперативен щаб веднъж седмично.

Български офис на СЗО: Внушиха ви, че мерките се въвеждат, за да се изземват права, но не е така

Миналата седмица бе съобщено, че премиерът Бойко Борисов връща брифингите. Премиерът разпореди да се възобнови практиката за предоставяне веднъж седмично на медиите актуална информация за епидемичната ситуация у нас на брифинги с оглед и на започващите сезонни грипни и вирусни инфекции.

В сутрешния блок на БНТ Околийски призова посланията, които са смислени и показват начина, по който можем да минем през кризата, да бъдат чути.

Темата се политизира и мерките се възприемат като нарочно практикувани, за да изземват права, но не е така, категоричен бе доц. Околийски.

Доц. Околийски подчерта, че има хора, които спазват здравните препоръки, а в училищата децата разбраха, че трябва да се пазят.

Децата са копие на родителите си и гледат какво правят родителите им и след това го повтарят. Ако родителите им пушат, пият и са несъобразени с интересите си и здравните потребности, децата също ще го правят, обясни той.

Можем да живеем както преди, но с едно наум, каза доц. Околийски.

Той настоя с ваксината срещу коронавируса да бъдат защитени първо рисковите групи и здравните работници.

В страните от ЕС ваксината ще бъде безплатна, увери доц. Околийски, според когото има достатъчен ресурс в болниците, които са много по-подготвени от март месец.

Коментари:

Зареждане ...