Русия: «Отравянето» на Навални e свързано със «Северен поток 2»

«Отравянето» на Алексей Навални като провокация и инсценировка. Версията продължава да се налага в руските медии.

Русия: "Отравянето" на Навални e свързано със "Северен поток 2"

В интервю за Новости Леонид Ринк, един от разработчиците на новичок обвързва ситуацията със строителството на газопровода «Северен поток 2» и стремежите да се въведат нови санкции срещу Русия.

Според Ринк, отравянето на Навални идва точно навреме, когато е имало задача точно и бързо да се атакува проектът.

Така те вече не се нуждаят от аргументи, заявява Ринк в поредното си изказване от последните дни.

Ситуацията с влошеното здраве на Алексей Навални и последвалите версии за отравяне с нервно-паралитично вещество от групата «Новичок» може да е била инсценировка, се посочва и в изявление на руското министерство на външните работи от вчера.

«Действията на Германия бяха толкова добре отработени, че това започна да повдига много въпроси дали имаме работа с нова постановка по темата с мистичното използване на химическо оръжие, но сега не в Сирия и Великобритания, а в Русия», се казва в съобщението на Министерството на външните работи. Министерството подчертава, че редица обстоятелства навеждат на подобни мисли.

Сред тях департаментът посочва оперативната готовност за транспортиране на Навални за лечение в Германия, бързата реакция, която показвала предварителна подготвеност, присъствието на представители на Бундесвера, както и участието на висшето военно-политическо ръководство. Прибавя се и констатацията за противозаконното изземане на доказателствен материал от хотела в град Томск (например бутилката), където Навални за последно е отседнал и незаконното им изнасяне извън Русия.

Очевидно е, че такива улики са съмнителни от юридическа гледна точка, а освен това действията с тях се определят като дилетантски. В изявлението се пита защо никой от съратниците на Навални не е пострадал, дори и по време на тези изземвания и пренасяне на съмнителните улики.

Според министерството Германия умишлено е политизирала инцидента, за да обвини Русия.

Освен това се посочва е «мегафонната» дипломация, разгърнала се в широка кампания, към която фактически Берлин е преминал в първите дни след инцидента с Навални.

В изявлението на руското МВнР се определят и като «напълно предсказуеми» заключенията на немските експерти и специалисти, включително и на Института по фармакология и токсикология в Германия. В позицията се атакува и работата на ОЗХО — Организацията за забрана на химическото оръжие.

Самото откриване и идентификация на веществото новичок в лаборатории в Германия, Франция и Швеция свидетелства за това, че именно това вещество отдавна е добре известно и познато в страните от НАТО и Европейския съюз, News.bg.

Коментари:

Зареждане ...