US сенатори предлагат налагане на санкции срещу Русия заради Навални

Американски сенатори от Демократическата и Републиканската партии предложиха налагане на санкции срещу руските власти заради инцидента с Алексей Навални. Съответното изявление е публикувано на уебсайта на републиканеца Марко Рубио.

US сенатори предлагат налагане на санкции срещу Русия заради Навални

„Даденият ​​законопроект ще наложи целенасочени санкции на руски служители, които са замесени в открити нарушения на международното право, включително неотдавнашното отравяне на опозиционния лидер и антикорупционер Алексей Навални“, се казва в изявлението.

Законопроектът също така предвижда американската администрация да предостави финансов отчет за руския президент Владимир Путин и неговото обкръжение, както и да извърши проверка за нарушение от страна на Русия на американските закони, забраняващи използването на химическо и биологично оръжие.

Инициативата, освен Рубио, беше подкрепена от републиканския сенатор Мит Ромни, както и от демократите Крис Кунс, Бен Кардин и Крис Ван Холен.

По-рано Кремъл отбеляза санкционната зависимост на САЩ след изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео относно плановете на Вашингтон да създаде коалиция срещу «Северен поток 2» поради ситуацията с Навални.

На 17 септември Европейският парламент прие резолюция, призоваваща да се намерят и замразят европейските активи на участниците в разследванията на Навални.

Руският външен министър Сергей Лавров от своя страна подчерта, че Русия няма да остави без отговор нови западни санкции, ако бъдат въведени.

На 2 септември Германия съобщи, че проведените тестове разкриват вещество от групата Новичок в Навални. Кремъл отбеляза, че в тялото на Навални не са открити токсични вещества, преди той да бъде отведен в Берлин.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...