Този руски ЗРК не е по силите на Америка

Натискът на САЩ не спира, така че Русия е принудена постоянно да обновява оръжията си, за да може да даде отпор, пише «Чжунго цзюнван». И Русия отговаря, като въведе „първата в света многостепенна система за противовъздушна отбрана“, която е значително по-добра от американската THAAD.

Превод от Чжунго цзюнван (Китай):

Този руски ЗРК не е по силите на Америка

Русия разработва нова ракетна система за противовъздушна отбрана за борба с бъдещите заплахи

На проведения наскоро в Москва Международен военно-технически форум «Армия-2020» Русия за първи път представи завършения зенитно-ракетен комплекс с голям обсег С-500 «Прометей». Дадената ракетна система беше представена на вътрешна изложба, която можеше да бъде посетена само от държавни глави и висшето военно ръководство на страните. Юрий Борисов, вицепремиер на Русия за отбранителния промишлен комплекс, обяви, че Русия е започнала национални изпитания на системата С-500 и се подготвя за серийно производство.

Системата С-500 е зенитно ракетен комплекс с голям обсег, създадена от концерна «Алмаз-Антей», който разработва оръжия за противовъздушна отбрана.

Най-същественото му предимство пред другите системи за противовъздушна и противоракетна отбрана е способността му да прихваща хиперзвукови цели.

Според руския телевизионен канал «Звезда» системата е способна да използва различни ракети за идентифициране и прихващане на различни цели и дори, ако е необходимо, да унищожи вражеските военни сателити, поради което тя се нарича «първата в света система за многостепенна противовъздушна отбрана».

В сравнение със съществуващата зенитно-ракетна система С-400, която е по-фокусирана върху противовъздушната отбрана, задачата на системата С-500 е противоракетната отбрана и по своите характеристики тя надминава предишната във всички аспекти; по обхват на полета и скорост на прихващане системата за противовъздушна отбрана С-500 също значително надминава американската система за противоракетна отбрана THAAD.

Миналата година йеменските бунтовници хусити атакуваха петролните съоръжения на Саудитска Арабия, а американската система Patriot на Саудитска Арабия, противно на очакванията, не реагира на приближаващи се дронове и ракети.

Поради тази причина руският президент Владимир Путин лично предложи на Саудитска Арабия руската система С-400. Русия допринесе за лансиране на системата С-500, като публикува тестови снимки, съответните показатели за ефективност и характеристики, които привлякоха голямо международно внимание.

Всичко това ще принуди много потенциални клиенти в бъдеще да отдадат предпочитанията си на руските системи за ПВО, а Русия ще има възможността да увеличи броя на системите за ПВО, доставени за продажба. С повече поръчки на международния оръжеен пазар Русия се стреми да смекчи икономическия натиск и да запази статута си на крупна държава.

Петя Паликрушева

Източник: http://www.81.cn/jfjbmap/content/2020-09/17/content_271058.htm

Коментари:

Зареждане ...