Прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина

Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, бившия главен секретар на агенцията Красимир Томов и други две лица, съобщиха от прокуратурата.

Прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина

Те са обвинени за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари, в периода от юли 2017 г. до 29 октомври 2018 г. Харалампиев има обвинение и за ръководител на групата, като според прокуратурата той лично е искал и получавал подкупи за издаване без законово основание на удостоверения за български произход на чужди граждани — в някои случаи дори в рамките на един работен ден.

Бившият главен секретар на агенцията е обвинен и за търговия с влияние, и пране на пари. Той е държал в банков сейф 563 936 лева, които не е декларирал и за които е знаел, че са придобити чрез престъпления, извършени от организираната престъпна група, допълват от прокуратурата.

В обвинителния акт се посочва още, че председателят и главният секретар на ДАБЧ са злоупотребили със служебни автомобили, горива, средства за бонуси и заплати и др. Тези данни били отразени в доклади на АДФИ, а нанесените на ДАБЧ щети се възстановяват на вноски. По тези факти и доказателства са били отделени материали в отделно досъдебно производство, се казва в съобщението от прокуратурата.
Предстои да се насрочи разпоредително заседание по делото.

Източник: София, БТА

Коментари:

Зареждане ...