Проф. Аргирова: Ако не сме постоянни с мерките, заразата ще тлее

«Всички лекари започнахме да говорим за бъдещия грип и възможностите за използване на ваксина отдавна. Може би това е една от предпоставките хората да започнат навреме да търсят противогрипните ваксини. Това, че ваксината се търси показва загриженост за собственото здраве и отговорност за него».

Това коментира вирусологът проф. Радка Аргирова пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Аргирова: Ако не сме постоянни с мерките, заразата ще тлее

По думите й при грипа, както и при COVID-19, ако искаш да предпазиш себе си, предпазваш поне най-близките и допълни, че противогрипната ваксина не може да ни пази от коронавирус специфично, но неспецифично — да.

«България все още изостава и е една от страните с най-малък ваксинален обхват», допълни тя. А на този фон 290 са новите случаи на Ковид 19 за последното денонощие при при направени над 4 800 PCR теста.

«Нека да подчертаем, че ако гледаме само цифрите, това не дава пълен поглед. Става въпрос за локално разпространение на вируса, това не е дифузно. Тогава е ясно, че мерките, които могат да се вземат, са много по-адекватни», коментира вирусологът.

Според нея училищата няма да станат червени точки на заразата.

«Доста се стреснаха родители и ученици. Това скоро ще намалее, но никога няма да бъде напълно ликвидирано. Винаги ще има тлеене на тази зараза, ако не се постоянства с мерките», смята проф. Аргирова.

Коментари:

Зареждане ...