1941 г.: Дневник на Великата Война


ДНЕВНИК НА ВЕЛИКАТА ВОЙНА
21 септември 1941 г.
Вчера и днес се водят ожесточени битки за Киев. Съдейки по подготвителната статия на военния кореспондент на «Правда», Киев ще бъде предаден. Капитулацията на Киев е въпрос на часове. Битките вече се водят в покрайнините на града, германците пробиват укрепленията.

1941 г.: Дневник на Великата Война

Много е трудно да се защити градът, като има в тила си широкия Днепър с един мост, който е малко вероятно да бъде запазен. Разбира се, Днепърската флотилия ще загине, тя трябва да бъде взривена при отстъплениет, тъй като Днепър в този участък и, изглежда, във всеки друг, дори е престанал да бъде съветски и е останал в няколко пункта само граница, временно задържаща настъплението на германската армия.

На нас, които се организирахме по време на войната, и се противопоставихме на армията, която разби военните организации на цяла Европа, на армията с генерали, възпитани от Шлифен, Молтке, Хиндебург, на нацията, обединена за около десет години от дивашка доктрина, която дълбоко познава порочните струни на човешката душа … Ако победим — а трябва да победим — това ще бъде слава на нашия велик руски народ…
Автор Аркадий ПЕРВЕНЦЕВ

Аркадий Алексеевич Первенцев (1905-1981) — руски съветски прозаик, сценарист, драматург и публицист.
Лауреат на Сталинската премия, втора степен (1949 г. — два пъти).

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...