Tesla, Volvo, Ford и Mercedes-Benz съдят Тръмп

Автомобилните производители Tesla, Volvo, Ford и Mercedes-Benz съдят администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, информира АФП.

Tesla, Volvo, Ford и Mercedes-Benz съдят Тръмп

От Tesla на Илън Мъск обявиха, че са внесли съдебна жалба срещу «незаконните» мита, наложени върху някои части, внос от Китай.

Съдебната жалба, внесена в Ню Йорк тази седмица, е насочена срещу наложените от търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър мита от 25% върху списък от продукти, включително резервни части.

Миналата година от офиса на Лайтхайзър отхвърлиха искане на Tesla да бъдат изключени от митата върху компютри и дисплеи, внасяни от Китай, които се използват за електрическия автомобил Model 3. Компанията обяви, че ще пострада от по-високите разходи за компоненти.

Tesla настоява за отмяна на митата и възстановяване на вече платените мита, включително с лихвите.

В жалбата Mercedes обвинява администрацията на Тръмп в безпрецедентна и неограничена търговска война, която засяга износ от Китай за 500 милиарда долара.

Митата са наложени като част от опитите на Вашингтон да принуди производителите да се откажат от китайски технологии и да намали търговския дефицит с Китай.

Китай е най-големият пазар на автомобили в света и основен двигател на растеж за много производители на коли, особено Tesla, News.bg.

Коментари:

Зареждане ...