Старт на «Кавказ-2020» в Южна Русия с участието на над 12 хиляди военнослужещи

Русия организира поредица от военни учения с Китай и други съюзници на фона на нарастващата тревога за ново напрежение със Запада.

Старт на "Кавказ-2020" в Южна Русия с участието на над 12 хиляди военнослужещи

Най-голямото от тези учения, Кавказ-2020, започна в Южна Русия тази седмица и включва сухопътни и военноморски учения, в които участват общо 80 000 души, включително над 12 000 военнослужещи.

Китай, Иран и Мианмар участват заедно с няколко бивши съветски републики, включително Беларус.

«Тези учения са основният ежегоден тест за готовността на руските въоръжени сили да участват в мащабен конфликт», казва Василий Кашин, московски военен анализатор, пред «Франс прес».

Ученията, които продължават до събота и включват военноморски разгръщания в Черно море и Каспийско море, са организирани «за висшите етажи на военното ръководство», допълва той.

Според руското военно министерство в ученията участват до 250 танка и около 450 бойни машини на пехотата и бронетранспортьора заедно с артилерийски системи и ракетни установки.

Руските сили ще изпробват тежките огнехвъргачки ТОС-2, за първи път дефилирали през Червения площад в Москва по време на честването на Деня на победата през юни.

Президентът Владимир Путин направи възраждането на армията един от основните приоритети на 20-годишното си управление.

След години на постсъветско пренебрежение въоръжените сили получиха нови самолети, танкове и ракети, отвориха нови бази в Арктика и възобновиха патрулирането на стратегически бомбардировачи по подобие на Студена война.

През последните години Москва организира по-чести мащабни военни учения в Кавказ, Балтика и Арктика.

През 2018 г. Русия проведе най-големите си военни учения досега, като 300 000 руски войници се присъединиха към китайски войници в демонстрация на сила, осъдена от НАТО.

Ученията на Русия тази есен също така се разглеждат като демонстрация на подкрепа за беларуския президент Александър Лукашенко, който се сблъска с безпрецедентни протести срещу спорното му преизбиране миналия месец и положи клетва за встъпване в длъжност по време на тайна церемония вчера.

Паралелно с ученията Кавказ-2020, съвместните руско-беларуски учения, наречени «Славянско братство«, започнаха в средата на септември и в тях участват над 900 войници.

Ученията започнаха край югозападния белоруски град Брест на полската граница, а като част от игрите, два руски свръхзвукови тежки стратегически бомбардировача Ту-160 прелетяха над границата на Беларус с ЕС във вторник.

Лукашенко обвини Полша и прибалтийските държави в координация с опозицията и подчерта, че западните страни виждат Беларус като «трамплин» за нападение срещу Русия.

«Путин и аз сме на същото мнение: ние сме преследвани тук, за да могат след това да отидат за Русия», каза Лукашенко през август.

Следващия месец Беларус ще бъде домакин и на учения на шестте страни членки на предвождания от Русия блок за сигурност, Организацията на Договора за колективна сигурност.

Украйна, настоя, че предстоящите военни игри на Русия представляват сериозна заплаха.

«Присъстващите военни части, участващи в маневрите, могат да бъдат използвани за предизвикване на ескалация и заплаха за стабилността на Черно море», подчерта украинското военно министерство.

НАТО патрулира в Черно море, където украински и руски малки военни кораби се сблъскаха във води край Крим след анексирането на територията през 2014 г.

Няколко страни се оттеглиха от военни учения с Русия тази година, като Индия се позова на пандемията от коронавируса, но наблюдатели посочиха влошените отношения с Китай.

Съюзникът на Москва Сърбия се отказа от ученията в Беларус след, както Белград го определи, «голям и незаслужен натиск» от Европейския съюз.

Отношенията на Кремъл с Европа се влошиха, откакто Русия анексира Крим, а напрежението се изостря от твърденията за намеса в избори и шпионаж.

Отравянето на отявления критик на Кремъл Алексей Навални наскоро предизвика остри осъждания от европейски лидери, които заявиха, че могат да отговорят с допълнителни санкции срещу Москва.

Русия настоява, че целта на нейните «чисто отбранителни» учения е да отблъснат теоретичния враг, но вижда игрите като възможност да покаже своята военна мощ.

Москва извършва скъп основен ремонт на руските военни и тества десетки нови попълнения в арсенала си в Сирия от влизането в конфликта през 2015 г.

В сравнение с последните учения Кавказ-2020 през 2016 г., Русия добави повече безпилотни летателни апарати и артилерия, както и изтребители и системи за противовъздушна отбрана като известните системи С-400, посочва Кашин.

Путин също така похвали нови «непобедими» ядрени оръжия, които тепърва ще бъдат демонстрирани в учения.

Кашин повдигна възможността едно от новите оръжия — хиперзвуковата ракета «Кинжал» — да бъде представено по време на Кавказ-2020, както и изтребителят от пето поколение Су-57, който се очаква от няколко години, News.bg.

Коментари:

Зареждане ...