САЩ не признават Лукашенко за легитимен президент

САЩ обявиха, че вече не считат Александър Лукашенко за легитимен президент на Беларус, часове след като той официално положи клетва за седми мандат на тайна церемония.

САЩ не признават Лукашенко за легитимен президент

«Съединените щати вече не могат да считат Александър Лукашенко за законно избран лидер на Беларус», заяви говорител на Държавния департамент в изявление в сряда, според Axios.

«Пътят напред трябва да бъде национален диалог, водещ до това, че беларуският народ да се радва на правото си да избира лидерите си на свободни и честни избори под независимо наблюдение», се казва в изявлението.

Припомняме, че и Германия не признава Александър Лукашенко.

В понеделник Кипър наложи вето върху предложение на ЕС да се въведат санкции срещу Лукашенко и правителството му.

На 9 август Лукашенко спечели шести мандат. Спорните избори предизвикаха най-големите антиправителствени демонстрации в 26-годишното управление на Лукашенко.

Десетки бяха задържани на вчерашния протест в столицата Минск.

Канадският външен министър Франсоа-Филип Шампан заяви, че Отава изразява съжаление за встъпването в длъжност на белоруския президент Александър Лукашенко «след фалшифицираните избори». Това написа той в своя Twitter.

Канада изрази съжаление относно инаугурацията на Лукашенко

Според министъра на Лукашенко му липсва легитимността на демократично избран държавен глава.

„Канада призовава за свободни и честни избори. Ние координираме с международните партньори надлъжния отговор“, написа Шампан.

На 23 септември Лукашенко встъпи в длъжност като президент на Беларус. Церемонията по инаугурацията се състоя в Двореца на независимостта в Минск.

Петя Паликрушева

 

Коментари:

Зареждане ...