ЕС отхвърля ответните санкции от Русия — говорителят на ЕС Питър Стано

24 септември 2020-Нюз Фронт.

Той настоя да се изясни с руското външно министерство причината за въвеждането на ограничителни мерки и тяхното правно основание.

«Ние отхвърляме тези ответни санкции, обявени от Русия, както и други ответни руски санкции, по-специално в селскостопанския сектор, защото те са неоправдани», каза Стано.

 

Той обясни, че в случай на санкции на ЕС списъкът е целенасочен и е в съответствие с международното право. Тоест, съгласно западната логика, правно основание имат санкциите на Запада.

Европейските санкции, каза той, са насочени «към промяна на определено поведение».

ЕС отхвърля ответните санкции от Русия - говорителят на ЕС Питър Стано

 

 

„Не ни беше казано на кого точно и колко граждани на ЕС ще бъдат обект на тези мерки <…>
Не ни беше казано защо Руската Федерация е взела тези мерки“, добави Стано.

По-рано руското външно министерство заяви, че Москва, в отговор на действията на ЕС, разшири списъка на гражданите на ЕС, на които е забранено влизането.

Напоследък Европейският съюз отбеляза редица недружелюбни стъпки към нашата страна и руските граждани.
Действайки, както и преди, заобикаляйки съществуващите международни норми, ЕС продължава да разширява своите санкционни инструменти и да ги прилага под измислени и понякога абсурдни предлози.

Европейският съюз е бил многократно предупреждаван за вредността на този подход.
Но ЕС пренебрегва нашите предложения за съществен, професионален диалог, основан на факти и продължава да избира езика на санкциите.

В отговор на действията на Европейския съюз руската страна взе решение за разширяване на реципрочния списък на представители на държавите-членки и институциите на ЕС, на които е забранено влизането на територията на Руската Федерация.
Броят на лицата, включени в руския списък, е приведен в съответствие със съществуващия списък на Европейския съюз»- заяви официалният представител на Външно министерство Русия Мария Захарова, по време на традиционния ежеседмичен Брифинг посветен на актуалните въпроси от международния дневен ред.

 

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...