Александър Лукашенко отговори на обвиненията за «тайна» инаугурация

24 септември 2020-Нюз Фронт.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко нарече инаугурацията вътрешно дело на страната. Ден по-рано, Лукашенко официално встъпи в длъжност държавен глава на Беларус, въпреки опитите на Запада по сваленето му.

Церемонията по встъпването в длъжност се състоя в Двореца на независимостта.

 

„Според законите на Беларус не трябва да предупреждаваме никого от западните държави и като цяло да предупреждаваме нкогото и да било (за встъпването в длъжност. — бел.ред). <…> Това си е наше вътрешно дело. И критиката е само една: не че инаугурацията е била тайна, това не е тайнство
<…> Знаете че, около две хиляди души бяха поканенина церемонията заедно с военните. И е почти невъзможно да се запази в тайна “, отговори Лукашенко на обвинения, че церемонията се е състояла внезапно. Думите му са цитирани от изданието Sputnik Беларус.

Александър Лукашенко отговори на обвиненията за "тайна" инаугурация

Ръководителят на републиката каза още, че някои съседни държави са заели неконструктивна позиция по този въпрос.

«Съседите са от Бога, те не се избират, и ние сме обречени да живеем заедно, да дружим.Но се оказва, че това не винаги е така. Съседните държави, особено Полша, знаете каква позиция са заели.
Дори след вчерашната церемония по встъпване в длъжност има някаква обида или претенция, че не сме казали на поляците, литовците, украицитете, чехите, или на още някой, че ще провеждаме това мероприятие», каза Лукашенко, отбелязвайки, че това го удивявава.

На 9 август 2020 година в републиката се проведоха президентски избори. Според данните на ЦИК Беларус Александър Лукашенко, който управлява страната в продължение на 26 години, печели с 80,1% от гласовете.

Опозицията и Европейският съюз не признаха резултатите от гласуването и вълна от протести обхвана Беларус като по команда.
В първите дни полицията и силите за борба с безредиците използваха сълзотворен газ, водни оръдия, гранати, гумени куршуми срещу демонстрантите и задържаха няколко хиляди души.

Александър Лукашенко встъпи в длъжност в сряда23 септември 2020 година, след което протестните настроения се засилиха като по поръчка.
Гражданите, излезли на улицата, отново бяха разпръснати с водни оръдия и палки.

Продължаваме да следим темата, очаквайте подробности в развитие.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...