Речта в ООН обяснява защо Владимир Путин има най-високия рейтинг на доверие в света

23 септември 2020-Нюз Фронт.

Речта на президента на Русия Владимир Путин в ООН (виртуална, както и на неговите колеги) изглежда най-добре в контраст с речите на американските и китайските му колеги.

Предвид факта, че всички обръщения са записани и изпратени до Ню Йорк предварително, случайните поименни разговори и задочните дискусиите изглеждат особено значими.
За Тръмп и Си Дзинпин централната тема беше не толкова темата за самия коронавирус (това се очакваше в годината на пандемията), колкото темата за отговорността за шока, който обхвана света.

Речта в ООН обяснява защо Владимир Путин има най-високия рейтинг на доверие в света

Си беше възможно най-сдържан и беше в някаква отбранителна позиция (Китай предприе всички необходими мерки за ограничаване на епидемията, Китай не се стреми към хегемония, Китай не възнамерява да води студена или гореща война с никого и въобще е готов да отдели 50 милиона долара точно сега за Програма на ООН за борба с хуманитарните последици от коронавируса.

Тръмп, от своя страна, в речта си — която по очевидни причини е поредната предизборна за него — не показа сдържаност.
Той спомена Китай 12 пъти, а САЩ само 10 пъти — и той обикновено наричаше коронавируса „китайски“, изнесе всички възможни обвинения от Вашингтон през последните месеци срещу Китай — от замърсяването на света в резултат на небрежност до замърсяването на света с опасни отпадъци.

Той противопостави престъпленията на Китайската народна република не толкова дори на Америка, колкото на собствената си администрация (накратко изброявайки достойнствата: установяването на мир между Израел и ОАЕ, подновяването на санкциите срещу Иран, намаляването на въглеводородния отпечатък, предстоящата победа над пандемията, „вече три ваксини“, които „завършват изпитания“.

Президентът на Русия Владимир Путин посвети по-голямата част от речта си на дългосрочна, а не на моментна програма.
Три теми бяха в центъра на неговите изказвания: първо, възстановяването и поддържането на авторитета на ООН — и на първо място постоянните членове на Съвета за сигурност (руският президент предупреди да не се допускат опитите за премахване на правото на вето, обяснявайки, че това да се направи в един съвременен, вече донякъде див свят означава символично сваляне на предпазителя от възможните глобални конфликти

На второ място, той призова да се направят практически заключения от пандемията, като припомни, че всъщност последиците за икономиката на планетата от коронавируса ще трябва да бъдат коригирани още дълго, много дълго време (беше спомената цифрата от 400 милиона работни места — това е точно този вид вреда върху заетостта, причинена в света през второто тримесечие на 2020).

Във връзка с това той предложи да се въведат „зелени коридори“ за стоки от първа необходимост, освободени от всякакви пречки и санкции.

Отбелязвайки, че няма достатъчно топлина в международните отношения, Владимир Путин веднага показа топлина, като предложи да помогне на ООН — не с 50 милиона долара, като Си Дзинпин, а с безплатната ваксина Sputnik-V (особено след като ООН вече е поискала това.

На трето място, Владимир Путин припомни, че стабилността в света няма да се увеличи, защото договорът за СНВ няма да бъде удължен — и че всъщност февруари 2021 година е много скоро.
В тази връзка той призова Съединените щати да направят крачка напред (изглежда, това беше единственото споменаване на чужда държава в речта му).
Струва си да се припомни, че преди седмица Pew Research публикува данни, според които Владимир Путин изпреварва както Тръмп, така и Си Дзинпин по отношение на нивото на доверие в света. Речта в ООН дава известна представа защо това е така.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...