Френски арабист: Руските лидери са истински шахматисти — предпазливи са, анализират, планират, но щом са в играта, действат решително и безпощадно

 Ролан Ломбарди, геополитолог, доктор на историческите науки, специалист по съвременната история на арабския свят, както и редактор и геополитически журналист на сайта GlobalGeoNews.

Превод:

Френски арабист: Руските лидери са истински шахматисти - предпазливи са, анализират, планират, но щом са в играта, действат решително и безпощадно

За разлика от западняците, които често прибързано се включват в конкретно събитие, руските лидери, като истински шахматисти (а шахът може да се счита за почти национална игра в Русия), винаги действат предпазливо и търпеливо анализират ситуацията, както между другото ясно бе демонстрирано от позицията на Кремъл относно ситуацията в Алжир.

Те добре осъзнават, че твърде прибързаното движение на фигурите на шахматната дъска може да доведе до катастрофални последици от другата страна на дъската. Ето защо те винаги предприемат някакви действия и поемат определени рискове само след добре обмислен план и стратегия.

Но щом влязат в „играта“, както е в Сирия, те действат много бързо и решително и като правило винаги са с няколко хода напред.

Дипломатическите успехи на Кремъл се обясняват преди всичко с процеса на вземане на решения, базиран на анализа на ориенталистите от най-висша световна класа, учили в СССР  и Русия, които познават Изтока много по-добре от всички други останали уж специалисти от целия свят.

Много наблюдатели, обясняващи причините за руската намеса в Сирия, посочиха такива стратегически цели като например руското пристанище Тартус на сирийска територия. Разбира се, имаше такива геополитически съображения, но ако с две думи трябва да кажа, мисля, че Русия подкрепи Асад, защото не искаше Мюсюлманското братство да дойде на власт в Дамаск или Ислямска държава да се окаже пред портите на града, които джихадисти освен това биха могли да вдъхновят за определени мисли и да послужат като модел за някои групи в Кавказ и в бившите мюсюлмански републики в Централна Азия.

Ако погледнете картата, има по-малко от 1000 километра по права линия между Северна Сирия и Кавказ.

Що се отнася до военните и дипломатически успехи на Москва, те се обясняват главно с емпиричните знания на руснаците за арабско-мюсюлманския свят, основани на реалното състояние на нещата. Това знание им дава сила в глобалната политика, в която сложно се приплитат и смесват различни съображения за сигурност, национални и геостратегически интереси.

Освен това, за разлика от Запада, това знание надделява над всякакви други философски, интелектуални или морални съображения и по никакъв начин не е подчинено на търговията, емоциите или някаква идеология, което, за съжаление, не може да се каже за френската политика в региона.

Петя Паликрушева

Източник: tico.fr/rdv/3592219/-poutine-d-arabie-poutine-d-arabie-la-russie-est-elle-devenue-le-juge-de-paix-au-moyen-orient-libye-emirats-iran-turquie-egypte-syrie-alexandre-del-valle-roland-lombardi-

Коментари:

Зареждане ...