Владимир Путин: удължаването на договора СТАРТ е основна задача, изискваща решение за осигуряване на стратегическа стабилност

22 септември 2020-Нюз Фронт.

По време на видео-обръщението си посветено на юбилея на ООН, президентът на Русия Владимир Путин напомни, че предвид сериозните кризи и изпитания, в името на световната стабилност е необходимо решаването на задачата свързана с удължаването на договора между Русия и САЩ (СТАРТ), който изтича през февруари 2021 година.

„Приоритетният въпрос, който може и трябва да бъде разрешен оперативно, е, разбира се, удължаването на договора между Русия и САЩ за стратегически нападателни оръжия, който изтича през февруари 2021 година, съвсем скоро.
Водим такива преговори с нашите американски партньори.
«За съжаление САЩ не са много склонни да осъществяват контакт и не допринасят за бързото разрешаване на проблема.

Владимир Путин: удължаването на договора  СТАРТ е основна задача, изискваща решение за осигуряване на стратегическа стабилност

Уважаеми колеги!
Искам още веднъж да подчертая: Русия ще приложи всички усилия за насърчаване на мирно, политико-дипломатическо урегулиране на регионалните кризи и конфликти и за осигуряване на стратегическа стабилност.

Въпреки всички спорове и разногласия, понякога недоразумения и дори недоверие към някои колеги, ние упорито ще предлагаме конструктивни, обединяващи инициативи, предимно в областта на контрола върху оръжията, укрепвайки действащите тук договорни режими. Това се отнася и за забраната на химически, биологични и токсинни оръжия.

 

Освен това, разчитаме на взаимна сдържаност в разполагането на нови ракетни системи.
Ще добавя, че от миналата година — искам да подчертая това — от миналата година Русия вече е обявила мораториум върху разполагането на ракети със среден и по-малък обсег на действие в Европа и други региони на света, докато Съединените американски щати се въздържат от подобни мерки.

За съжаление все още не сме чули реакция на нашето предложение нито от нашите американски партньори, нито от техните съюзници.

 

Вярвам, че подобни взаимни стъпки по конкретни въпроси биха създали добра основа за започване на сериозен, задълбочен разговор по цялата съвкупност от фактори, засягащи стратегическата стабилност.

 

Целта му би била да се постигнат всеобхватни споразумения, да се формира солидна основа за международна архитектура за сигурност, която да отчита предишния опит в тази област и напълно да отговаря не само на съвременните, но и на перспективните военни, политически и технологични реалности.

 

По-специално, Русия поема инициативата за сключване на правно обвързващо споразумение с участието на всички водещи космически сили, което би предвидило забрана за разполагане на оръжия в космоса, за използване на сила, или заплаха за използване на сила срещу космически обекти.

 

Разбираме добре, че както въпросите касаещи сигурността, така и всички други проблеми, обсъдени от юбилейното Общо събрание на ООН, изискват консолидиране на усилията, основани на ценностите, които ни обединяват, нашия общ спомен за уроците на историята, за духа на съюзничество, когато членовете на антихитлеристката коалиция в името на Победата и мира за всички народи на планетата успяха да се издигнат над различията и идеологическите предпочитания.

В настоящите трудни условия е важно всички държави да проявят политическа воля, мъдрост и далновидност.
И разбира се, водещата роля тук принадлежи на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН — правомощията, които вече 75 години носят специална отговорност за международния мир и сигурност, за запазване на основите на международното право.

 


Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...