Сноудън се съгласи да плати на Вашингтон $5 млн от книгата си

Бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън се съгласи да плати на правителството на САЩ над 5 милиона долара от продажбата на книгата му и от неговите речи. Това съобщава CNN, позовавайки се на съдебни документи.

Сноудън се съгласи да плати на Вашингтон $5 млн от книгата си

По-рано Министерството на правосъдието на САЩ заведе дело срещу Сноудън във връзка с публикуването на неговата книга „Лично досие“ в нарушение на задълженията за неразгласяване. Съдът във Вирджиния постанови, че правителството има право да получава приходи от продажбата на книгата.

Според телевизионния канал към днешна дата Сноудън е спечелил 4,2 милиона долара от продажбата на книгата.Освен това се съобщава, че той е изнасял лекции 56 пъти срещу заплащане, печелейки 1,03 милиона долара от това.

Сноудън и администрацията на американския президент Доналд Тръмп се споразумяха, че парите ще бъдат кредитирани в доверителна сметка, съобщава каналът.

В същото време адвокатът на Сноудън Лорънс Лустберг заяви, че споразумението не означава, че американските власти ще могат незабавно да получат тези пари, тъй като нейният доверител възнамерява да оспори решението на съда относно задълженията му за неразгласяване.

През 2013 г. Сноудън предаде класифицирани материали на Guardian и The Washington Post за програми за следене на хора в интернет от американските и британските специални служби.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...