Служба за външно разузнаване Русия: Западът активно използва делото с «отравянето» на Навални, за да спре «Северен поток-2»

22 септември 2020-Нюз Фронт.

Службата за външно разузнаване на Русия съобщи за засилване на активността на западните страни в развъртането на делото с  предполагаемото «отравяне» на блогъра Алексей Навални. Това съобщи във вторник, 22 септември, агенция ТАСС, позовавайки се на изявление на прес бюрото на СВР РФ.

„Службата за външно разузнаване на Русия фиксира високата активност на някои западни страни в популяризирането на така наречения случай Навални. Все по-забележимо е, че една от основните цели на тази кампания е „Северен поток 2“, каза директорът на службата Сергей Наришкин, цитиран в изявлението.

Служба за външно разузнаване Русия: Западът активно използва делото с "отравянето" на Навални, за да спре "Северен поток-2"

На свой ред официалният представител на Министерството на външните работи Мария Захарова отбеляза на 17 септември, че западните държави активно „обработват“ Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) в ситуацията с предполагаемото отравяне на блогъра.

Газопроводът «Северен поток 2» се изгражда от Русия до Германия по дъното на Балтийско море.

Към момента остава да бъдат положени около 160 км тръби. Поради санкциите на САЩ обаче строителството временно е спряно.
Към настоящият момент в ЕС и САЩ звучат различни призиви за отказ от проекта заради инцидента с Навални, който по всичко личи, че е предварително планирана операция по аналогия с делото «Скрипал», за нови обвинения и последващи санкции срещу Русия.

На 19 септември беше съобщено, че вероятният наследник на Ангела Меркел за канцлер на Германия Фридрих Мерц е предложил двугодишен мораториум върху изграждането на проекта «Северен поток -2».

Случаят с Алексей Навални започна по време на полета му от Томск до Москва, по време на който му прилошава.Тогава Навални беше хоспитализиран в болницата в Омск, а след това изпратен за лечение в берлинската клиника „Шарите“. Германските лекари заявиха, че се твърди, че блогърът е бил отровен с вещество от групата «Новичок», въпреки че тестовете, взети в Русия, показват липса на отрови в тялото му.

Във връзка с инцидента в ЕС и САЩ бяха отправени призиви за отказ от „Северен поток 2“, което е достатъчно очевидно, че Навални се използва просто като инструмент за създаване на нов повод за демонизирането на образа на Русия със създаване на история с отравяне.

Постоянното представителство на Русия към ЕС се обърна към Европейския парламент с девет въпроса относно ситуацията с Навални, като посочи несъответствия във версията за отравянето на блогъра.

 

Продължаваме да следим развитието на темата. Очаквайте подробности в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...