Радев иска финансова децентрализация на общините

Регионалната политика не се изчерпва с допълнителните трансфери на правителството и изисква адекватна данъчна политика за реално овластяване на местните власти. Финансовата децентрализация ще постави на дневен ред приоритетите на общините. Това заяви президентът Румен Радев, който се срещна с кмета на Тутракан Димитър Стефанов и с представители на общинското ръководство.

Радев иска финансова децентрализация на общините

Държавният глава посети Тутракан по повод празника на града и тържественото отбелязване на 80-години от сключването на Крайовския договор, с който България си връща Южна Добруджа.

Ролята на държавата за привличането на повече инвестиции, които да насърчат заетостта и да ограничат емиграцията на младите хора, е била във фокуса на срещата. По думите на президента, освен гарантирането на сигурност, очакванията на гражданите от по-малките населени места са и за рязко подобряване на качеството на образованието и за достъпно здравеопазване.

Финансирането на общините чрез субсидии да отчита не само броя на населението, но и на отделните населени места и техните специфични нужди, подчерта кметът Стефанов. Като ключов проблем за Тутракан той открои обезлюдяването, което изисква своевременна политика за неговото разрешаване, включително чрез механизми за подкрепа на малките производители и личните стопанства.

По думите на Димитър Стефанов, със запазената си природа и богатото културно-историческо наследство Тутракан има всички дадености да се развива успешно и като туристически център, и в областта на земеделието и производството на храни, News.bg.

Коментари:

Зареждане ...