Лавров в ООН: Някои страни не се съобразяват със законните интереси на другите държави

Все по-трудно е да се отговори на глобалните проблеми поради нарастващото разединение на международната общност, заяви руският външен министър Сергей Лавров от името на страните членки на ОДКС по време на мероприятието на Общото събрание на ООН по повод 75-годишнината на Световната организация. ТАСС цитира думите му.

Лавров в ООН: Някои страни не се съобразяват със законните интереси на другите държави

«Разединението на световната общност, нежеланието на някои държави да се съобразяват със законните интереси на други държави, всичко това усложнява решаването на глобалните проблеми», каза Лавров.

Светът е уморен от разделянето на държавите на свои и чужди и изисква изграждане на всестранна взаимопомощ и сътрудничество, отбеляза руският министър.

Той също така подчерта, че новите центрове на икономически растеж се укрепват на международната сцена, нараства необходимостта от изключително мирно уреждане на въоръжените конфликти. В тази връзка Лавров призова за потвърждаване на спазването на Устава на ООН и общопризнатите норми на международното право.

Той припомни, че бащите-основатели на организацията са искали да „спасят бъдещите поколения от бича на войната, да установят вяра в правата на човека, да създадат условия за справедлив световен ред и социален прогрес“.

Преди година главата от руското външно министерство Сергей Лавров написа в своята статия „Светът на кръстопът и системата на международните отношения на бъдещето“ за списание „Русия в глобалната политика“, че реформата на Съвета за сигурност на ООН „трябва преди всичко да отчита интересите на страните от Азия, Африка и Латинска Америка“.

Лавров: Съветът за сигурност на ООН трябва да се преобрази, не отговарая на реалностите

Текстът на статията е публикуван на сайта на руското външно министерство.

„Грижливо пазейки системата от международни отношения, формирана в резултат на Втората световна война, сърцевината на която остава ООН, е необходимо внимателно, но последователно да я адаптирате към реалностите на съвременния геополитически пейзаж“, отбеляза Лавров.

Според него това «се отнася изцяло за Съвета за сигурност на ООН, където Западът е необосновано прекомерно представен по съвременните стандарти».

„Убедени сме, че реформата на Съвета за сигурност трябва преди всичко да отчита интересите на страните от Азия, Африка, Латинска Америка и всяка формула трябва да се основава на принципа на възможно най-широко съгласие на страните — членки на ООН“, отбеляза външният министър.

По-рано беше съобщено, че от 1 септември Русия за един месец става председател на Съвета за сигурност на ООН.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...