Иран: САЩ претърпяха крах и сега заплашват целия свят с отмъщение

22 септември 2020-Нюз Фронт.

Новите санкции на САЩ няма да имат съществено въздействие върху Иран. Такава увереност изрази ден по-рано,
на 21 септември, по време на интернет- семинар, организиран от аналитичния център на Съвета по международни отношения (Ню Йорк), министърът на външните работи на Ислямска република Мохамад Джавад Зариф.

«Не мисля, че това е нещо ново и не мисля, че това ще има по-съществено въздействие върху Иран», заяви иранският външен министър, коментирайки съобщението на администрацията на Тръмп за налагане на нови ограничения на Техеран, предаде агенция Mehr.

 

САЩ се надяваха, че предишните многобройни санкции ще поставят народа на Иран на колене, но това не се случи.

„Затова те се оттеглиха от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД, многостранното споразумение за ядрената програма на Техеран от 2015 г. — бел.ред.), затова започнаха да упражняват максимален натиск (върху Иран), и затова излязоха с с (нова) резолюция до Съвета за сигурност на ООН и когато се провалиха и претърпяха крах, започнаха така нареченият процес по възстановяване на санкциите “, заяви иранският външен министър.

Иран: САЩ претърпяха крах и сега заплашват целия свят с отмъщение

Миналата седмица САЩ едностранно провъзгласиха всички международни санкции срещу Иран действащи до сключването на СВПД
Според държавния секретар на САЩ Майк Помпео, санкциите са «отново в сила» от събота, 19 септември, 20:00, вашингтоско време.

Според позицията на Белия дом до този момент е изтекъл 30-дневен срок, след като президентът Доналд Тръмп обяви плановете си да върне всички ограничителни мерки на ООН срещу Техеран на 19 август.

По този начин механизмът за възстановяване на санкциите, заложен в Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН (от 20 юли 2015 г.), която одобрява ядрената сделка с Иран от същата година, влезе в сила.

Страните от европейската тройка — Германия, Франция и Великобритания (остават сред участниците в СВПД) — отхвърлиха исканията на САЩ за подновяване на санкциите като лишено от правно основание.

На свой ред Помпео предупреди, или по-точно е да се каже, заплаши, че САЩ ще предприемат действия срещу страните, участващи в ядрената сделка, които отказват да се съобразят с тези санкции.

 

САЩ продължават да въвеждат в заблуждение международната общност, спекулирайки относно приключването в Съвета за сигурност на ООН на някои процедури за възстановяване на санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу Иран, които бяха отменени след сключването на СВПД през 2015 г., се казва в изявлението на руското външно министерство на 20 септември. Руското външно министерство нарече поведението на САЩ «необуздано» и застрашаващо авторитета на Съвета за сигурност на ООН.

 

На 21 септември президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителен указ за санкции срещу онези, които ще участват в доставките на оръжие за Иран след изтичането на ембаргото на ССООН от 2015 г. на 18 октомври.

„Президентът (Тръмп) предприе драстични мерки, за да ограничи достъпа на Иран до ядрена технология, технология за балистични ракети (производство) и конвенционални оръжия“, заяви Робърт О’Брайън, съветник на президента по националната сигурност. „Тези санкции допълнително ще укрепят мира в региона, като прекъснат достъпа на Иран до финансиране.

Документът позволява на американската администрация да наложи ограничителни мерки срещу всяка държава, участваща в търговията с оръжие с Иран.

Според постановлението САЩ ще могат да налагат ограничения както на физически, така и на юридически лица, участващи в доставката, продажбата или трансфера на конвенционални оръжия в Техеран.

Освен това, както е отбелязано в указа, публикуван от Белия дом, ще бъдат наложени ограничения за предоставяне на Техеран „всякакъв вид техническо обучение, финансови ресурси, съвети и друга помощ, свързана с доставката, продажбата, трансфера, производството, поддръжката и използването на оръжия“. Ще бъдат въведени ограничения и за онези, които оказват подкрепа на тези, които вече са в черния списък във връзка с санкциите, въведени по този указ.

Държавният департамент и Министерството на финансите на САЩ са отговорни за налагането на санкции съгласно този указ. Включването в черния списък означава замразяване на активи в Съединените щати и забрана на американските граждани или компании да правят бизнес с лица от санкционния списък. На санкционираните лица също е забранено да влизат в САЩ.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...