Външно министерство Русия: Резолюцията на СПЧ ООН по Беларус е юридически нищожна

21 септември 2020-Нюз Фронт.

На 18 септември по настояване на група западни държави в Женева се проведоха спешни дебати на Съвета на ООН по правата на човека (СПЧ) относно ситуацията в Беларус.
Грубо нарушавайки процедурните норми и правила, председателят на СПЧ Е. Тихи-Фислбергер (Австрия) демонстрира видеообръщението на бившия кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановская.

Категорично осъждаме подобни действия, които са несъвместими с неутралния статут на председателство на колективните органи на ООН.

Външно министерство Русия: Резолюцията на СПЧ ООН по Беларус е юридически нищожна

Със съжаление констатираме, че група държави, начело с Европейския съюз, наложиха нова едностранна и политизирана дискусия на СПЧ, чиито цели бяха много далеч от реалната загриженост за правата на човека.

Налице е груба намеса във вътрешните работи на суверенна държава, несъвместима с принципите на международното право и разпоредбите на Устава на ООН.

Разглеждаме самите дебати и приемането след приключването им на ангажиран проект на резолюция като неприемлив опит да се повлияе на резултатите от изборите в Беларус и тяхната оценка в международната общност чрез груб политически натиск. Изхождаме от това, че нито Съветът на ООН по правата на човека, нито отделни държави или групи имат право или правомощия да оценяват изборните процеси в страните членки на ООН.
Принудени сме да отбележим, че западните държави отново се опитаха да използват СПЧ, за да делегитимизират властта в отделно взета държава.

Подобни действия подкопават репутацията на правозащитното измерение на ООН.
Изхождаме от факта, че резолюцията на СПЧ, прокарана от западняците в разрез с принципите и нормите на международното право, е юридически нищожна и нищожна- коментираха от Външно министерство на Русия.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...