Външно министерство Русия: Налице е груба намеса във вътрешните работи на суверенна държава, несъвместима с принципите на международното право и разпоредбите на Устава на ООН

21 септември 2020- Нюз Фронт.

Коментар на Департамента по информация и печат на руското външно министерство във връзка с провеждането на срочни дебати по Беларус по време на 45-ата сесия на Съвета на ООН по правата на човека

 

Външно министерство Русия: Налице е груба намеса във вътрешните работи на суверенна държава, несъвместима с принципите на международното право и разпоредбите на Устава на ООН

Снимка: RTVI

 

На 18 септември по настояване на група западни държави в Женева се проведоха спешни дебати на Съвета на ООН по правата на човека (СПЧ) относно ситуацията в Беларус.
Грубо нарушавайки процедурните норми и правила, председателят на СПЧ Е. Тихи-Фислбергер (Австрия) демонстрира видеообръщението на бившия кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановская.

Категорично осъждаме подобни действия, които са несъвместими с неутралния статут на председателство на колективните органи на ООН.

Със съжаление констатираме, че група държави, начело с Европейския съюз, наложиха нова едностранна и политизирана дискусия на СПЧ, чиито цели бяха много далеч от реалната загриженост за правата на човека.

Налице е груба намеса във вътрешните работи на суверенна държава, несъвместима с принципите на международното право и разпоредбите на Устава на ООН.

Разглеждаме самите дебати и приемането след приключването им на ангажиран проект на резолюция като неприемлив опит да се повлияе на резултатите от изборите в Беларус и тяхната оценка в международната общност чрез груб политически натиск. Изхождаме от това, че нито Съветът на ООН по правата на човека, нито отделни държави или групи имат право или правомощия да оценяват изборните процеси в страните членки на ООН.
Принудени сме да отбележим, че западните държави отново се опитаха да използват СПЧ, за да делегитимизират властта в отделно взета държава.

Подобни действия подкопават репутацията на правозащитното измерение на ООН.
Изхождаме от факта, че резолюцията на СПЧ, прокарана от западняците в разрез с принципите и нормите на международното право, е юридически нищожна и нищожна.

 

 

На 17 септември 2020 външният министър на Русия Сергей Лавров даде обширно интервю за телевизионния канал RTVI.

Той отговори на въпроси свързани с последните събития в Беларус, отношенията с Украйна и Грузия, президентските избори в САЩ и историята с отравянето на Алексей Навални.
Цялото интервю можете да гледате в приложеното видео.

За бъдещето на Съюзната държава на Русия и Беларус

» Това ще изглежда така както са се договорили нашите страни. Тази работа е в ход. Тя се основава на съюзния договор от 1999 година.

Разбираме, че оттогава са изминали повече от 20 години.
И затова преди няколко години, по решение на двамата президенти, беше започната работа на правителството на Руската Федерация и Република Беларус по определянето на съгласувани стъпки, които биха ни позволили да развием нашата интеграция в съвременните условия.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...