Тихановская призова ЕС да не подкрепя властите на Беларус

Бившият кандидат за президент в Беларус Светлана Тихановская призова лидерите на ЕС да не финансират беларуските власти и да отрекат ​​легитимността на настоящия президент на републиката Александър Лукашенко. Това съобщи  РИА «Новости».

Тихановская призова ЕС да не подкрепя властите на Беларус

Политикът е в Брюксел и се среща с външните министри на страните от ЕС и членовете на Европейския парламент.

„Не подкрепяйте режима с финанси, не признавайте Лукашенко за легитимен лидер и считайте координационния съвет за легитимен орган на народа на Беларус за провеждане на диалог с властите“, каза Тихановская, отговаряйки на въпрос на СМИ относно посланието, с което е пристигнала в Брюксел.

Припомняме, че бившият кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановская е под «плътната опека на Съединените щати», както и други опозиционни активисти, които биват «представяни за народни лидери», каза Сергей Наришкин, директор на руската Служба за външно разузнаване.

Русия: Тихановская е под "плътната опека" на САЩ, това е държавен преврат

„Съединените щати взеха под плътна опека бившия кандидат за президент Тихановская и други опозиционни активисти, които биват представяни за народни лидери и бъдещи лидери на „демократична Беларус“, цитира думите му ТАСС.

Ръководителят на ведомството подчерта, че Вашингтон, в контакти със съюзниците си от Европа, настоява за засилване на натиска върху Минск, за да подтикне беларуското ръководство да започне диалог с координационния съвет на опозицията относно „предаването на властта“.

«Всъщност говорим за зле завоалиран опит за организиране на нова цветна революция и антиконституционен преврат, чиито цели и задачи нямат нищо общо с интересите на белоруските граждани», каза Наришкин.

Освен това ръководителят на СВР на Русия отбеляза, че според агенцията в настоящите събития в Беларус „Съединените щати играят ключова роля“.

По-рано Тихановская обяви готовността си да предостави на президента на Беларус Александър Лукашенко „гаранции за сигурност“, ако той „си тръгне мирно“.

Както отбеляза самият Лукашенко, той няма да „се откаже от властта“. Той заяви още, че протестите в Беларус се контролират извън САЩ чрез «център край Варшава», както и от Чехия, Украйна и Литва.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...