Русия срещу резолюция на ООН за Беларус: Тя юридически е невалидна, защото нарушава международното право

Русия разкритикува остро резолюция на Съвета за сигурност на ООН по отношение на Беларус, съобщават руските медии.

 

«ПредполагамРусия срещу резолюция на ООН за Беларус: Тя юридически е невалидна, защото нарушава международното правое, че резолюцията на Съвета за сигурност на ООН е била приета от Запада в нарушение на принципите и нормите на международното право и че тя е юридически невалидна», се изтъква в изявление на сайта на руското външно министерство.

Москва има предвид резолюция, приета от Съвета за сигурност на ООН на 18 септември. Тя призова белоруския президент Александър Лукашенко да започне диалог с опозиционните сили с 23 гласа «за» срещу 2 гласа «против» при 22 въздържали се.

Нито едно от 17-те изменения на резолюцията, които бяха представени от Русия и подкрепени от редица страни, не бяха приети.

През уикенда протестиращи в беларуските градове проведоха нови протестни демонстрации. В неделя най-малко 10 души бяха задържани в Минск на основание «нарушение на закона за масовите събрания», докато 415 бяха арестувани в столицата в събота.

Преди това Беларус разкритикува остро Европейския съюз за намеса в изборите в страната, след като Европарламентът подкрепи резолюция, която признава координационния съвет на белоруската опозиция като временен представител на народа и подкрепя провеждането на нови президентски избори.

Протестите в Беларус продължават от президентските избори в началото на август, когато президентът Лукашенко обяви победа. Противниците му обаче осъдиха резултатите от изборите, като заявиха, че те са фалшифицирани и заявиха, че Светлана Тихановска, кандидат на опозицията, е спечелила изборите, съобщи News.bg.

Авторът на песента и видеото в подкрепа на белоруския президент Александър Лукашенко Евгений Олейник в интервю за „Газета.Ru” информира за заплахи срещу него.

Смъртни заплахи срещу автора на клипа в подкрепа на Лукашенко (и видео)

Олейник сподели, че се е наложило да изключи възможността да се лайква и коментира видеото в YouTube, чието заглавие е цитат от речта на Лукашенко за Беларус.

„Приблизително два часа след премиерата на песента в коментарите под нашата песен в редица опозиционни Telegram-канали се появиха заплахи. За един час „мирните и невероятните“, както ние тук в Беларус наричаме „змагарите“, написаха около хиляда заплахи лично срещу мен, авторът на видеото и любимите ми изпълнители, участващи в клипа“, обясни той.

„Ако възприемам първото спокойно и безразлично, то не мога да позволя второто. Артистите са нещо свещено за автора. Нямам ресурси да модерирам лентата си, изтривайки неща, които могат да разстроят артистите. Затова изключих някои опции “, уточни Олейник.

Във видеозаписа участваха Николай Басков, Филип Киркоров, Диана Гурцкая и други белоруски и руски артисти.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...