Русия към САЩ: «Погледнете истината в очите и спрете за говорите от името на Съвета за сигурност на ООН»

Руското външно министерство призова САЩ да «погледнат истината в очите и да спрат да говорят от името на Съвета за сигурност на ООН» относно предполагаемото възстановяване на санкциите срещу Иран.

Русия към САЩ: "Погледнете истината в очите и спрете за говорите от името на Съвета за сигурност на ООН"

„Да се ​​твърди, че резолюциите за санкции срещу Иран са възстановени, това означава да се представя желаното за действително. Надяваме се, че нашите американски колеги ще имат смелостта най-накрая да погледнат истината в очите и да спрат да говорят от името на Съвета за сигурност на ООН“, — се казва в изявлението на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова.

Ведомството допълва, че „незаконните инициативи и действия на САЩ“ по дефиниция не могат да имат международно правни последици за други страни и „да доведат до появата на действия за ограничаване на законното сътрудничество с Иран“.

„Усилията за поддържане и осигуряване на устойчиво прилагане на Съвместния план ще продължат. Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН действа без промяна и произтичащите от нея задължения трябва да бъдат изпълнени в първоначално договорения режим и обем на основата на принципа на взаимност от всички държави“, заявиха от руското външно министерството.

По-рано американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че санкциите на ООН срещу Иран влизат в сила, въпреки факта, че организацията не е съгласна с това.

Той отбеляза, че САЩ ще предприемат действия срещу „нарушителите“ на тези санкции.

След това руското външно министерство заяви, че Съветът за сигурност на ООН не е предприел никакви действия, които да доведат до подновяване на предишните санкции срещу Иран, а САЩ «продължават да въвеждат в заблуждение» международната общност.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...