Русия: Действията на САЩ за подновяване санкциите срещу Иран са театрално представление

Съветът за сигурност на ООН не пусна механизма за подновяване на санкциите срещу Иран, действията на САЩ са театрално представление, следва от изявлението  на руското външно министерство.

Русия: Действията на САЩ за подновяване санкциите срещу Иран са театрално представление

«Фактите са, че Съветът за сигурност на ООН не е предприел никакви действия, които да доведат до възобновяване на предишните санкции срещу Иран», заявиха от министерството.

Ведомството подчерта, че Вашингтон организира «театрално представление», за да подчини на себе си Съвета за сигурност.

На 20 август Съединените щати уведомиха председателя на Съвета за сигурност на ООН «за значително неспазване от страна на Иран на неговите задължения» съгласно Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма. Вашингтон заяви, че от този ден е започнал 30-дневен процес за връщане на отменените преди това санкции.

През 2015 г. Великобритания, Германия, Китай, Русия, САЩ, Франция и Иран се споразумяха за съвместен цялостен план за действие, който отменя санкциите срещу Иран в замяна на ядрените ангажименти на Техеран. През същата година Съветът за сигурност на ООН прие Резолюция 2231, която обяви край на оръжейното ембарго на 18 октомври 2020 г.

През 2018 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп напусна Плана и отново наложи санкции на Техеран, което накара Иран да съкрати ядрените си задължения. В момента Вашингтон настоява за удължаване на оръжейното ембарго и заплашва в противен случай да стартира механизъм за връщане на санкциите, отменени с Резолюция 2231.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...