Проф. Кантарджиев: Преди 1989 г. отбранителното министерство проведе експеримент, който доказа ефективността на маските

Очаква се увеличаване на заболеваемостта при контакт с учителите. Тази позиция изрази пред БиТиВи професор Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ.

Проф. Кантарджиев: Преди 1989 г. отбранителното министерство проведе експеримент, който доказа ефективността на маските

Настоящият случаи на заразени деца и персонал в учебни заведения не са заради посещаемост там, а поради заразяване преди 1-2 седмици. В момента тенденцията е към слабо намаляване, подчерта той за развитието на пандемията.

Прави се всичко възможно да се защитят медиците. Инфекцията е тежка, изтъкна Кантарджиев. Няма научна статия против носенето на маски. Научно доказано е, че не предпазват на 100%, но помагат.

Той изрази недоволство от разпрастраняваните новини от западни издания срещу носенето на маските, но изданията са популяризирали това мнение, защото по онова време на Запад маските са били дефицит.

Особено недопустимо е, когато това се говори в национален ефир от професионални медици.

Той не смята, че ще се стигне до затваряне на училища и детски градини, защото децата и родителите са отговорни. Извънредната епидемична обстановка трябва да продължи, убеден е професор Кантарджиев.

Той е доволен, че протестите не са довели до ръст на заболеваемостта. Сухото време и вятърът помогнали да няма рязко увеличение на коронавируса.

Кантарджиев съветва родителите, ако детето има сополи да си стои вкъщи. Основната разлика между грипа и коронавируса е, че грипът се развива много бързо за няколко часа, а Covid-19 за няколко дни.

Кантарджиев припомни, че преди 1989 г. в социалистическа България са провеждани експерименти за ефективността на маските, които са доказали техния положителен ефект.

Диляна Панайотова, News.bg.

Коментари:

Зареждане ...