Почина Стивън Коен, най-влиятелният специалист по Русия

«Стивън Коен не може да бъде спокоен, той винаги е разтревожен за Русия», — написа за него поетът Евтушенко.

Коен беше неравнодушен изследовател, той не можеше да гледа мъката на Русия отстрани. А когато тя постигаше успех, той не само се радваше, а с риск за своята кариера убеждаваше дори нейните врагове, че тя не носи опасност. Нека почива в мир.

Почина Стивън Коен, най-влиятелният специалист по Русия

Превод:

Стивън Коен, изтъкнат историк, който описва в своите книги и коментари възхода и падението на комунизма в Русия, различните форми на диктатура в Кремъл и появата на новата постсъветска руска нация, която все още търси своето място в новия 21 век — Стивън Коен почина в дома си в Манхатън в петък. Той беше на 82 години.

Професор Коен описа драматичнаjd хроника на събитията в Русия, започвайки от Октомврийската революция. Той описа всички тези мащабни социални сътресения, страсти и поезия в живота на това семейство нации, преминали през век на войни, политически репресии и икономически трудности.

Забележителният професор по руска история в Принстънския университет и Нюйоркския университет, Коен не само говореше свободно руски. Той често посещаваше Русия и имаше контакти там както с дисидентски интелектуалци, така и с важни чиновници от КПСС. Имаше връзки и в правителствените кръгове.

Той написа и редактира 10 книги и няколкостотин статии за такива издания като The Nation, The New York Times и други флагмани на журналистическата индустрия.

Известно време беше коментатор на CBS, а сред хората, с които имаше ексклузивни интервюта, бяха президентът Джордж Буш и много други американски и съветски официални лица.

Коен считаше, че ранният болшевизъм е имал шансове да осъществи много от надеждите на народа. За Коен този период на болшевизма преди Сталин е по-демократичен и истински социалистически.

Коен твърдеше, че последвалата през 1918 година гражданска война, чуждестранната интервенция, са факторите, които са попречили на болшевиките. Такъв е фатализмът на руската история.

«Всестранната книга-изследване на Стивън Коен за Бухарин — това е първата крупна изследователска работа за този забележителен съратник на Ленин», пише в «Ню-Йорк таймс» Харисън Солсбъри.

«От момента, в който Елцин дойде на власт — пише Коен в своето предсмъртно интервю, — америкаците решиха, че студената война е завършила. Обхвана ги разочарование, когато Путин се оказа по-рационален лидер. Виждам в него продължение на руската традиция за лидерство, той успя да вдигне Русия на крака.

Това плаши някои наши наблюдатели, но аз не бих се водил от страх спрямо Русия и не бих я гледал само от тази й страна».

Робърт Макфадън — «Ню-Йорк таймс», лауреат на наградата Пулицър през 1996 г за репортажи  от мястото на събитието. 

Петя Паликрушева

Източник: https://www.nytimes.com/2020/09/18/books/stephen-cohen-dead.html

Коментари:

Зареждане ...