Неистов натиск на САЩ върху Германия за «Северен поток 2»

Депутат от Хамбургския ландтаг Олга Петерсен сподели за натиска, упражняван от САЩ върху газопровода «Северен поток 2». Това съобщи сайтът на kp.ru.

Неистов натиск на САЩ върху Германия за "Северен поток 2"

Тя отбеляза, че натискът е започнал да се усеща много преди инцидента с Алексей Навални.

Политикът уточни, че до ръководството на пристанището Мукран, което се използва за продължаване на строителството на газопровода, е изпратено заплашително писмо. Според нея авторите на писмото са трима членове на Сената на САЩ, начело с Тед Круз.

Депутатът изрази мнение, че «Северен поток 2» отговаря на интересите на германската страна и отказът от него ще доведе до «колосални загуби».

Неистов натиск на САЩ върху Германия за "Северен поток 2"

„В средносрочен план това може да означава повишаване на цената на синьото гориво за Германия“, добави Петерсен.

По-рано редица държави обявиха необходимостта от спиране на строителството на газопровода след инцидента с блогъра Алексей Навални, който беше хоспитализиран на 20 август.

Германското правителство е обещало да плати на САЩ 1 милиард евро, за да предотврати санкциите, които Америка заплашва да наложи на газопровода «Северен поток 2». Според Focus в германската преса се е появила информация, че Берлин, първо устно, а след това и писмено, е предложил на американците Германия да финансира изграждането на два пристанищни терминала за внос на втечнен газ от САЩ.

Германия предлага 1 млрд евро на САЩ, за да избегне санкциите за "Северен поток 2"

За да предотврати санкциите, които САЩ заплашват да наложат на газопровода «Северен поток 2», германското правителство очевидно е обещало да плати на американците 1 милиард евро.

Според Focus вестник Zeit е установил, че в началото на август федералният финансов министър Олаф Шолц е направил на американския си колега Стивън Мнучин, първо устно, а след това и писмено предложение, в което се казва, че Германия е готова да финансира изграждането на два пристанищни терминала за внос на втечнен газ.

Чрез терминали в пристанищата Брунсбютел и Вилхелмсхафен  американските компании възнамеряват да изнасят американски газ за Германия.

Както отбелязва вестникът, в писмено предложение федералното правителство обещава „значително да увеличи обществената подкрепа за изграждането“ на терминали, „като отпусне до един милиард евро“.

Американското правителство заплаши през юли да наложи санкции на компаниите, участващи в изграждането на Северен поток 2.

Една от причините за американското противодействие на руския газопровод е, че президентът Доналд Тръмп иска Германия да купува американски газ вместо руски. Това изисква изграждането на няколко терминала, но за такава милиардна инвестиция в пристанищни терминали федералното правителство настоява за значителни отстъпки от правителството на САЩ.

„На свой ред САЩ ще позволят безпрепятственото завършване и въвеждане в експлоатация на „Северен поток 2“. Съществуващите правни възможности за санкции няма да бъдат използвани“, се казва в писменото предложение на Берлин.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.focus.de/finanzen/boerse/nord-stream-2-was-deutschland-den-usa-bot-um-sanktionen-abzuwenden_id_12436660.html

Коментари:

Зареждане ...