Германски експерт: Спирането на «Северен поток 2» ще се превърне в катастрофа за Германия и ЕС

Според икономическия експерт Айке Хамер искането да се спре „Северен поток 2“ не е нищо повече от лобиране на трансатлантически интереси.

Немецкий эксперт: остановка строительства "Северного потока-2" обернётся катастрофой для Германии и ЕС
В интервю за изданието zuerst.de експертът по икономика, политолог, предприемач и член на Mittelstandsinstitut Niedersachsen e.V., Deutsche Mittelstandsstiftung e.V. и Derek Oil and Gas Corporation Айке Хамер заяви, че настоящите искания на немските политици за спиране изграждането на руско-германския газопровод «Северен поток 2» в Балтийско море — е явен пример за трансатлантическо лобиране.

«Благополучието на Германия, ЕС (и Европа) за тях е вторично, — каза Хамер. — Замразяването на изграждането на «Северен поток 2″, което трябва да бъде одобрено от Парламента на ЕС, ще бъде катастрофа за Германия, а също за ЕС: ще бъде изгубено доверието, толкова необходимо на пазара на партьори в лицето на Русия, а също на други страни, които си сътрудничат с Москва в рамките на различни споразумения и икономически партньорства».

Според Хамер, опитът да се намеси бизнесът в политиката, чиято концепция бе лансирана от главата на Комисията на ЕС Урсула фон дер Ляйен в неотдавната й реч под името «Положението в ЕС», също не е полезен.

Тази част от речта и всъщост е откровено «смущаваща» и съдържа серия от необосновани обвинения срещу Русия без каквито и да било доказателства.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...