Фон дер Лайен за «Северен поток- 2: Изключително политически проект

21 септември 2020-Нюз Фронт.

Президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нарече газопровода „Северен поток 2“ „силно политически проект“.
Ръководителят на ЕК даде интервюта едновременно на три вестника — полската Rzeczpospolita, British Financial Times и испанската La Repubblica.
Пресата се фокусира върху газопровода „Северен поток 2“, срещу който Полша активно протестира. Отначало Урсула фон дер Лайен, заяви че това е „изключително политически проект“ пред полски журналист.

Фон дер Лайен за "Северен поток- 2: Изключително политически проект

„Тези, които смятаха това начинание за чисто икономически проект, не са прави и се надяват, че Русия може да бъде„ успокоена “чрез газопроводи и търговия са напразни. Да, това е политически проект. И не, това няма да доведе до промяна в поведението на Русия “, заяви фон дер Лайен.
На въпрос обаче дали Европейската комисия трябва да се стреми да блокира «Северен поток 2», председателят й отказа да отговори.

„Тя загадъчно предложи„ да се разгледа въпросът за газопровода в политически контекст “, отбелязва полският вестник wprost.pl.Изданието ЕADaily добавя, че днес завършването на газопровода «Северен поток 2» е свързано със случая Навални.

Потенциалния наследник на Ангела Меркел за канцлер на Германия Фридрих Мерц призова за отлагане на строителството на газопровода за две години — „като се вземе предвид ситуацията около отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални“.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...