На 17 септември 1912 г. с Указ №5 на цар Фердинанд І в България е обявена обща мобилизация

На 17 септември 1912 г. с Указ №5 на цар Фердинанд І в България е обявена обща мобилизация. Посрещната с ентусиазъм, мобилизацията се провежда организирано и завършва предсрочно.

На 17 септември 1912 г. с Указ №5 на цар Фердинанд І в България е обявена обща мобилизация

🔸 За прикриване съсредоточаването на войските е създадена Прикриваща армия (Хасковски отряд, 8-а и 3-та пехотна дивизия, Сборна конна бригада и Конна дивизия) с командващ генерал-лейтенант Никола Иванов.
🔸 Военното училище и Школата за запасни подпоручици са разформирани, а личният състав получава назначение в строевите части.
🔸 За осем денонощия броят на мобилизираните офицери, подофицери и войници достига 599 879, сведени в 358 дружини, 262 батареи и 48 ескадрона. От тях 366 209 души се числят в Действащата армия, а останалите – в Народното опълчение, доброволческите формирования (Македоно-одринско опълчение и 52 чети), допълващите и граничните части.
🔸 Едновременно с мобилизацията се извършва съсредоточаване на частите към районите на военните действия.
🔸 Първа армия начело с генерал-лейтенант Васил Кутинчев се групира в района на Тополовград от двете страни на р. Тунджа.
🔸 Втора армия с командващ генерал-лейтенант Никола Иванов е разположена в района на Хасково – Любимец – Симеоновград.
🔸 Трета армия на генерал-лейтенант Радко Димитриев е съсредоточена в района източно от Ямбол и разположението й остава неизвестно за турското командване.

🗝 Общият фронт на трите армии е около 120 км и те са готови преди противника да започнат военни действия. Седма пехотна рилска дивизия с командир генерал-майор Георги Тодоров заема района на Кюстендил и Дупница за настъпление по Струмското направление.

В района Ракитово – Батак – Чепеларе се развръща Родопският отряд под командването на генерал-майор Стилиян Ковачев, а в района на Хасково – Хасковският отряд с командир полковник Васил Делов.

Първи пехотен софийски полк заминава за фронта, септември 1912 г. ⬇️

Коментари:

Зареждане ...