Гутериш: «Не мога да предприема действия по декларацията на САЩ»

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви пред Съвета за сигурност, че не може да предприеме никакви действия по декларацията на САЩ, че санкциите на световната организация срещу Иран са били наложени отново, защото «изглежда съществува несигурност» по въпроса, предаде Ройтерс.

Гутериш: "Не мога да предприема действия по декларацията на САЩ"

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви миналия месец, че задейства 30-дневния механизъм, водещ до повторно налагане на санкциите на ООН срещу Иран. Но 13 от 15-те членове на Съвета за сигурност заявиха, че действията на Вашингтон нямат правна сила, защото Помпейо използва механизъм, включен в сключения през 2015 г. договор между Иран и световните сили, от който Вашингтон се изтегли през 2018 година.

«Изглежда съществува несигурност дали процесът наистина е бил задействан и съответно, дали спирането на санкциите продължава», се казва в писмо на Гутериш до Съвета за сигурност.

Той подчертава, че не може да действа, все едно подобна несигурност не съществува.

Представителите на ООН оказват административна и техническа подкрепа на Съвета за сигурност за прилагане на въведените санкционни режими. Гутериш заяви, че до изясняване на статуса на санкциите срещу Иран, няма да предприеме никакви стъпки, за да окаже тази подкрепа.

Източник: Ню Йорк, БТА

Коментари:

Зареждане ...