Защо на шантажорите от САЩ все още им се получава играта?

Никой на този свят не желае по-нататъшно изостярене на санкциите и контрасанкциите. Но когато разумните аргументи не работят, вероятно има смисъл поне да се помисли за ответни мерки.

Защо на шантажорите от САЩ все още им се получава играта?

Например, биха могли да се повишат митата за американския втечнен газ. Няма да бъде лесно да се обясни на немските данъкоплатци следното: защо трябва да плащат милиони долари за американските изтребители F-18, ако в същото време САЩ поставят под заплаха съществуването на немските компании.

И защо някой, който открито се опитва да шантажира европейските предприятия, и до днес има право да стъпва на територията на ЕС?

Ако светът не реагира на това, то ще се превърнем от «съюзници» във васали.

При това проблемът далеч не е само в газопровода на Русия.

Държавният секретар Майк Помпмео не толкова отдавна огласи целта да бъде създаден “чист интернет”, имайки предвид не забраната на портала YouPorn, а прогонването от мрежата на китайските участници в мрежовата надпревара.

TikTok, WeChat и другите приложения, според него, трябва да бъдат изключени от Apple и Google — или продадени на американските им конкуренти.

Така че ако някой си мисли, че става дума само за газовата тръба на Русия, дълбоко се заблуждава.

В отраслите, които САЩ считат за стратегически важни (енергетика, информационни технологии и т.н.), Вашингтон повече няма да търпи никаква конкуренция.

Всъщност, това не е нищо по-различно, то е американска версия на провъзгласената от Си Дзинпин стратегия Made in China 2025.

“Студената война 2” вече не е между СССР и НАТО, а между САЩ и Китай. Надпреварата във въоръженията, играта на мускули, санкциите – всичко това вече набра такива обороти, че, според логиката на професора от Харвардския университет Греъм Елисън, която той описа в новата си книга “Капанът на Тукидид”, всичко това рано или късно неизбежно ще доведе до война.

Но дори да не се съгласим с песимистичната позиция на Елисън, трябва да признаем, че Европа до момента така и не е намерила отговор на опасното изостряне на напрежението.

В много отрасли икономиката на ЕС в голяма степен зависи от едната, дори от двете страни в конфликта.

Отказът от глобализацията, която сериозно се обсъжда в САЩ, ще доведе до това, че в списъка на главните губещи ще се окаже Европа, а това означава на първо място Германия – като нейна основна движеща сила.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...