Всички евродепутати от БСП подкрепиха резолюция на ЕС, която не признава Лукашенко за президент

Лукашенко няма да бъде признаван

Резолюцията за Беларус е подкрепена от малко повече евродепутати — 574. Този път всички евродепутати от БСП са гласували «за», а двамата от ВМРО отново са се въздържали.

Всички евродепутати от БСП подкрепиха резолюция на ЕС, която не признава Лукашенко за президент

Евродепутатите отхвърлят официалните резултати от „така наречените президентски избори“ в Беларус и казват, че след изтичането на мандата на сегашния авторитарен лидер Александър Лукашенко на 5 ноември, Парламентът вече няма да го признава за президент на страната.

Европарламентът приветства създадения неотдавна Координационен съвет като „временно представителство на хората, настояващи за демократични промени“ в Беларус. Депутатите призовават за санкции на ЕС срещу групата лица, отговорни за фалшифицирането на изборните резултати, насилието и репресиите в Беларус, включително президента Лукашенко.

В резолюцията накрая се подчертава важният принос на видни жени членове на опозицията. Текстът отбелязва, че много граждани на Беларус считат Святлана Циханоуска за победител в президентските избори и за новоизбрания президент на Беларус.

Свободна Европа https://www.svobodnaevropa.bg/a/30844083.html

Коментари:

Зареждане ...