Вицепремиер: Македонският език е наша работа, няма нужда някой да ни го признава

Македонският вицепремиер по европейските въпроси Никола Димитров повтори позицията, че македонският език е въпрос на страната и не трябва да бъде обект на признаване, от която и да било друга държава. Димитров каза това пред германско радио по повод меморандума на България до ЕС за отношенията с Република Северна Македония. Той коментира темата и в предаването „360 степени“ на телевизия Алсат.

Вицепремиер: Македонският език е наша работа, няма нужда някой да ни го признава

«Да направим всичко възможно, за да намерим начин България да вдигне ръка за нашата първа междуправителствена конференция». 

Министерството на вътрешните работи на Германия е отказало да коментира българския меморандум, съобщава македонското издание на Дойче Веле.

От Берлин обаче са заявили, че историята трябва да се остави на историците.

Според посланика на Германия в Скопие Анке Холштайн споровете трябва да се решават двустранно, а не да се включват в преговорната рамка.

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи заяви в интервю за телевизия Телма, че Скопие иска да се ускори работата на смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси във връзка с Договора за добросъседство:

«Трябва да има срещи между комисиите. Трябва да се уважава Договорът за сътрудничество, който имаме подписан — в духа на приятелството и в духа на задълбочаване на отношенията, без негативна динамика».

БНР

Коментари:

Зареждане ...