Урсула фон дер Лайен размахва заплашително пръст пред Русия: «Поведението ви не се подобрява»

Ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен нарече изграждането на газопровода «Северен поток 2» политически проект. Това съобщава Les Еchos.

Урсула фон дер Лайен размахва заплашително пръст пред Русия: "Поведението ви не се подобрява"

Тя счита, че има все по-малко надежда за развитие на отношенията между Европейския съюз и Русия благодарение на изграждането на Северен поток 2.

„Русия няма да промени подхода си във връзка с тази инфраструктура. Затова трябва да реинтегрираме тази тема в по-широкия въпрос за нашите отношения с Москва“, каза ръководителят на ЕК.

Според нея в Европа дълго време този проект се е смятал за чисто икономически, но сега може да се нарече „силно политически“.

Фон дер Лайен добави, че „поведението на Русия не се е подобрило и дори има тенденция да се влошава“.

По-рано съобщихме, че членът на Лявата партия Грегор Гизи предупреди срещу прибързани обвинения срещу Кремъл и неговия глава Владимир Путин в случая с отравянето на Навални, съобщава Die Welt. Според него версията, че руският президент стои зад това, е „абсурдна“. Това може да е бил «обезумял единак от специалните служби» или, по-правдоподобно, противник на «Северен поток 2», счита германският политик.

Немски политик: Зад отравянето на Навални не стои Путин, а противниците на "Северен поток 2"

След новината, че руският блогър Алексей Навални е бил отровен, много германски политици излязоха с остра критика към Москва, пише Die Welt. Но членът на Лявата партия Грегор Гизи предупреждава срещу прибързани обвинения срещу Кремъл и неговия глава Владимир Путин.

„Ние дори не знаем кой е отровителят. Всички предполагат, че правителството стои зад това. Но това може да е обезумял единак от специалните служби — обясни той. — Възможно е да е направено от противник на газопровода, водещ към Германия. Или е нает противник, който е знаел, че ако такава смърт бъде инсценирана, за което по-късно ще бъде обвинено правителството, това ще доведе до влошаване на отношенията».

Според Гизи версията, че Путин стои зад отравянето, е „абсурдна“:

„Какъв е неговият интерес към това? Той разбира, че това ще влоши отношенията със Запада. Путин трябва да е много глупав, за да заповяда това, така че не вярвам в тази версия».

Политикът счита, че версията за сговор от страна на противниците на „Северен поток 2“ е по-правдоподобна.

Германският политик припомни, че отказът от проекта е точно това, което президентът на САЩ Доналд Тръмп иска.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...