Прокурорите избират своя нов представител във Висшия съдебен съвет

Прокурорите избират своя нов представител във Висшия съдебен съвет. Кандидатът е само един — военният прокурор Евгени Иванов.

Прокурорите избират своя нов представител във Висшия съдебен съвет
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев откри общото събрание като предяви предстоящия избор като много важен, във важен момент, когато прокуратурата отново трябва да отстоява своята независимост в контекста на интереса на българските граждани. Няколко минути след като каза това в залата Гешев пусна и пост в Туитър със същите думи и снимки от форума.

Общото събрание започна с час по-късно заради липса на кворум. Според правилата, след като изтече този час, не е необходимо присъствието на половината от имащите право на глас.

Предстои единственият кандидат да изложи своята концепция, а ако присъстващите имат въпроси, да му ги зададат. Избира се и органи, свързани с този избор, а в това време — отново в рамките на присъствието си в залата, Иван Гешев пусна туит по повод 102 години от Дойренската епопея.

БНР

Евгени Иванов

Мястото, за което е номиниран Евгени Иванов, се оваканти след оставката на Даниела Машева, за да стане заместник на главния прокурор Иван Гешев.

В концепцията си Иванов обявява за свои приоритети създаването на стандарти за дисциплинарните производства, мотивиране на работещите и почтените прокурори, преодоляване на нежеланието на магистратите да подпомагат законодателния процес, по-високи застрахователни обезщетения.

Евгени Иванов е и председател на Асоциацията на българските прокурори. Той беше издигнат за съдебен кадровик от ръководители на различни звена на държавното обвинение.

Право да гласуват за единствения кандидат имат 1531 прокурори. От тях над 1312 са декларирали, че ще го направят електронно. За да довърши мандата на Даниела Машева, Евгени Иванов трябва да получи повече от половината от действителните гласове.

Коментари:

Зареждане ...