Полша може да наложи национални санкции срещу Беларус

Полша може да въведе национални санкции срещу Беларус, това съобщи РИА  «Новости», позовавайки се на пресслужбата на президента на Литва.

Полша може да наложи национални санкции срещу Беларус

Президентите на Литва и Полша Гитанас Науседа и Анджей Дуда проведоха телефонен разговор.

„Полша беше поканена да се присъедини към налагането на регионални санкции и по този начин да демонстрира солидарност с гражданското общество на Беларус, което е обект на агресия и политически репресии“, се казва в изявлението.

Отбелязва се, че главата на Полша е потвърдил, че проучва този въпрос.

По-рано руският заместник-външен министър Андрей Руденко обсъди последните събития в Беларус с посланика на САЩ в Русия Джон Съливан, съобщи РИА «Новости», позовавайки се на пресслужбата на руското външно министерство.

Русия към САЩ: Намесата във вътрешните работи на Беларус е недопустима

По време на този разговор Руденко подчерта недопустимостта на намесата във вътрешнополитическите процеси в републиката и отбеляза перспективите за конституционната реформа в Беларус.

Припомняме, че Сергей Наришкин, ръководител на руската служба за външно разузнаване (СВР), заяви, че американски инструктори са обучавали активисти в Полша, Литва и Украйна за организиране на протестите в Беларус. Това съобщи «Интерфакс».

Русия: Инструктори от САЩ са обучавали активисти на протестите в Беларус

„Западната следа е ясно видима в събитията в Беларус. Протестните действия са добре организирани от самото начало и се координират от чужбина“, каза той.

По-рано съобщихме, че Беларус не изключва използването на силова ответна реакция на преките военни заплахи в рамките на Съюзната държава и Организацията на Договора за колективна сигурност.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...