Китай е решително против US забраната на TikTok и WeChat

Китайското министерство на търговията заяви днес, че е «решително» против американската забрана да се свалят мобилните приложения ТикТок (TikTok) и УиЧат (WeChat) на американска територия от утре, предаде Ройтерс.

Китай е решително против US забраната на TikTok и WeChat

Ако САЩ не поправят грешките си, Китай ще вземе необходимите мерки за гарантиране на легитимните интереси на китайските компании, посочва ведомството без да уточни какви действия смята да предприеме.
Приложението за споделяне на кратки видеа ТикТок поиска от американски съд да блокира забраната на администрацията на президента Доналд Тръмп, съобщи Блумбърг.
ТикТок и компанията майка на приложението БайтДенс (ByteDance) са внесли жалба във федералния съд на Вашингтон снощи срещу указа на Тръмп, уточни Блумбърг.

Министерството на търговията на САЩ разпореди вчера да се забрани свалянето на китайските мобилните приложения ТикТок и УиЧат на американска територия от 20 септември.
В подадената от ТикТок жалба се посочва, че Тръмп е надхвърлил правомощията си, като е забранил приложението и че го е направил по политически причини, а не заради «необичайна и изключителна заплаха» срещу САЩ, както е по закон.

Източник: Пекин/Вашингтон, БТА

Коментари:

Зареждане ...