Ескалация на напрежението между Москва и Вашингтон: САЩ разполагат нови пехотни части в Сирия

Американските военни ще разположат механизирани пехотни части в Сирия. Става дума за бойните превозни машини за пехотата «Брадли», съобщи АП.

Ескалация на напрежението между Москва и Вашингтон: САЩ разполагат нови пехотни части в Сирия

Агенцията отбелязва, че целта на операцията е да се предотврати евентуално повторно появяване на халифата на ИДИЛ и защита на ръководените от САЩ коалиционни сили. Това разкри в изявление говорителят на военната операция на САЩ в региона полковник Уейн Марото.

«Въпреки териториалното поражение за ИДИЛ, отслабването на лидерството и широкото опровержение на нейната идеология, тази насилствена екстремистка ислямистка група все още представлява заплаха», се казва в изявлението.

Ходът на Пентагона идва, след като американският президент Доналд Тръмп, след като вече изтегли редица войски от Афганистан и Ирак, заяви, че САЩ е «извън Сирия» и че останалите войници са разположени само за охрана на петрола.

САЩ ще засилят военното си присъствие в Източна Сирия. Стъпката на Пентагона идва на фона на ескалация на напрежението с намиращите се в близкоизточната страна руски военни.

Включително и за неотдавнашния инцидент, при който бяха ранени четирима американски военни, News.bg.

Коментари:

Зареждане ...