Русия ще отговори на САЩ с ядрен влак

Създаването на руския боен железопътен ракетен комплекс (БЖРК) «Баргузин» може да бъде добър отговор на идеята на Вашингтон да замени американските междуконтинентални балистични ракети LGM-30G Minuteman III с усъвършенствани средства за доставка на ядрени бойни глав. Това съобщава изданието «Военно-промышленный курьер».

Русия ще отговори на САЩ с ядрен влак

Авторът на статията отбелязва, че в „Баргузин“ няма грешки в подвижните наземни ракетни системи (ПГРК) от типа „Ярс“, за които „маршрутите за бойното патрулиране или вече са известни на противника, или могат да бъдат разбрани чрез разузнаване“.

Освен това руският БЖРК е много по-добър от съветския си предшественик комплекса „Молодец“, който външно наподобява технически влак. Изданието отбелязва, че «Баргузин» тегли един дизелов локомотив — модернизиран, с увеличена мощност.

Комплексът използва ракети, които тежат два пъти по-малко от 15Ж61 при «Молодец». Също така новата ракета има обхват на полета 12 хиляди км.

В началото на септември заместник-помощникът на главата на Пентагона Робърт Суфер заяви, че Вашингтон е започнал модернизация на ядрените си сили в отговор на подобни действия на Москва и планира да я завърши до 2030 г.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...