Русия към САЩ: Намесата във вътрешните работи на Беларус е недопустима

Руският заместник-външен министър Андрей Руденко обсъди последните събития в Беларус с посланика на САЩ в Русия Джон Съливан, съобщи РИА «Новости», позовавайки се на пресслужбата на руското външно министерство.

Русия към САЩ: Намесата във вътрешните работи на Беларус е недопустима

По време на този разговор Руденко подчерта недопустимостта на намесата във вътрешнополитическите процеси в републиката и отбеляза перспективите за конституционната реформа в Беларус.

По-рано Сергей Наришкин, ръководител на руската служба за външно разузнаване (СВР), заяви, че американски инструктори са обучавали активисти в Полша, Литва и Украйна за организиране на протестите в Беларус. Това съобщи «Интерфакс».

Русия: Инструктори от САЩ са обучавали активисти на протестите в Беларус

„Западната следа е ясно видима в събитията в Беларус. Протестните действия са добре организирани от самото начало и се координират от чужбина“, каза той.

По-рано съобщихме, че Беларус не изключва използването на силова ответна реакция на преките военни заплахи в рамките на Съюзната държава и Организацията на Договора за колективна сигурност.

Беларус не изключва силов отговор на преките военни заплахи

Това заяви ръководителят на департамента за международно военно сътрудничество, помощникът на министъра на отбраната Олег Войнов.

„В условията на вътрешна нестабилност, помощ от гранични и други държави и дестабилизация на ситуацията у нас, отношението към външните фактори също се променя“, каза той.

Според Войнов това, което по-рано не се е смятало за заплаха от властите, в сегашните условия, придобива „съвсем друг смисъл“.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...